Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο διάγγελμα που απηύθυνε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολύ δρόμο μπροστά τους και πολλά μπορεί να πάνε στραβά» εν μέσω της συνεχιζόμενης εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών συμμάχων από την Καμπούλ μετά την κατάληψη των Αφγανών από τους Ταλιμπάν πριν από μία εβδομάδα.

«Η εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε, πότε ξεκινήσαμε», είπε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο. «Θα ήταν αλήθεια αν είχαμε ξεκινήσει πριν από ένα μήνα ή έναν μήνα από τώρα. Δεν υπάρχει τρόπος εκκένωσης τόσων ανθρώπων χωρίς πόνο », είπε ο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση του αντιμετωπίζει κριτική για το πως διαχειρίστηκε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, δημιούργησε χάος.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συσσωρευτεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μερικοί έχουν σκοτωθεί  καθώς προσκολλήθηκαν στο εξωτερικό ενός αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα. Επτά Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήθος που επιχειρούσε να εισέλθει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό. Ο πρόεδρος είπε ότι περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης ότι οι Αμερικανοί είναι η πρώτη προτεραιότητα για την εκκένωση από το Αφγανιστάν. «Οποιοσδήποτε Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι θα πάει σπίτι», είπε ο πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν δεσμεύτηκε ότι θα παρατείνει την στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η εκκένωση, και μετά τις 31 Αυγούστου, όπως πολλοί ζητούν εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης, κάτι που θα αποφασιστεί αναλόγως της εξέλιξης της επιχείρησης εκκένωσης.

Είμαι σε αυτή τη θέση για να παίρνω αποφάσεις

Σε σχέση με τους Ταλιμπάν, ανέφερε πως προς το παρόν ζητούν τη διεθνή νομιμοποίηση, και φαίνονται συμβιβαστικοί, όπως και το ότι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία δράση εναντίον των ΗΠΑ, ωστόσο αναμένει να δει πράξεις και όχι λόγια.

Σχολίασε ακόμα την απόφαση να αποσυρθεί τώρα η Αμερική από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας πως η δουλειά του σαν πρόεδρος είναι να παίρνει αποφάσεις. Όπως ανέφερε «είχα δύο επιλογές. Ή να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά για να διατηρήσουμε εκεί την παρουσία μας ή να αποχωρήσουμε».

Και έθεσε την ερώτηση «ποια θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούμε αν όχι τώρα; Σε 10 χρόνια;»

«Η τρομοκρατία που ήταν ο λόγος που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα, αυτή τη στιγμή έχουν κάνει μετάσταση σε άλλες χώρες και σε διάφορα μέρη του πλανήτη, και πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους