Η Microsoft πρόκειται να λανσάρει το φθινόπωρο το νέο της λειτουργικό σύστημα Windows 11, το οποίο θα φέρνει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα Windows 10 που έκαναν την εμφάνισή τους το 2015.

Ωστόσο, λόγω των νέων ελάχιστων απαιτήσεων συστήματος, δεν θα είναι όλοι οι υπολογιστές της αγοράς ικανοί να «σηκώσουν» το νέο λειτουργικό σύστημα κάτι που καθιστά πολύ πιθανό τα Windows 10 να γίνουν τα νέα Windows XP: ένα λειτουργικό σύστημα που οι χρήστες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ενώ οι Microsoft θα προωθεί στην αγορά τους διαδόχους του.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες που προτιμούν τα Windows XP, σχεδόν 12 χρόνια από τον τερματισμό της επίσημης υποστήριξής τους και σχεδόν 20 χρόνια από το αρχικό τους λανσάρισμα.

Για την ακρίβεια τα Windows XP γίνονται 20 ετών στις 24 Αυγούστου 2021. Πρόκειται για την ημερομηνία ανακοίνωσης του πάλαι ποτέ κυρίαρχου λειτουργικού της Microsoft το οποίο έγινε εμπορικά διαθέσιμο από τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς.

Λόγω της συγκεκριμένης επετείου, ο Iain McDonald, τότε διευθυντής προγράμματος της Microsoft, σημειώνει μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn ότι στόχος της εταιρείας με τα Windows XP ήταν να φέρουν τη σταθερότητα των επικεντρωμένων στις επιχειρήσεις Windows 2000 σε μία καταναλωτική έκδοση των Windows, με το περιβάλλον χρήσης να δανείζεται στοιχεία από το βραχύβιο Windows Millennium Edition.

Τα Windows XP χρησιμοποιούσαν τον ίδιο πυρήνα με τα Windows NT, κάνοντάς τα την πρώτη έκδοση των Windows που δεν βασίζονταν στο MS-DOS ή/ και στο Windows 95 kernel. Οι αλλαγές αρκετές στην εμφάνιση: έντονα χρώματα, εικονίδια, στρογγυλεμένες γωνίες, λίγη «καρτουνίστικη» διάθεση. Επιπλέον, και το σημαντικότερο, ήταν η πιο σταθερή έκδοση των Windows που είχε κυκλοφορήσει έως τότε.

Άλλα στοιχεία που αύξησαν την δημοφιλία των XP ήταν το γεγονός ότι η Microsoft έφερε τον διάδοχό του τα Windows Vista αρκετά αργότερα, το 2007, με αποτέλεσμα οι χρήστες να εξοικειωθούν σημαντικά με αυτό ενώ και οι απαιτήσεις συστήματος του επόμενου λειτουργικού ήταν τόσο «βαριές» που κράτησαν αρκετούς στα Windows XP.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της StatCounter, περίπου το 0,59% των υπολογιστών με Windows συνεχίζουν να «τρέχουν» τα XP. Αντίστοιχοι υπολογισμοί της NetMarketShare δίνουν στα XP μερίδιο αγοράς 0,32%. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό υπολογιστών με Windows, και τα δύο μερίδια ισοδυναμούν με εκατομμύρια χρήστες.

Βέβαια, η χρήση δεν είναι ανεμπόδιστη αφού η εταιρεία δεν εκδίδει αναβαθμίσεις ασφαλείας για τα XP εδώ και χρόνια ενώ και νεότερο λογισμικό πρακτικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ενδιαφέρουσα η πραγματικότητα ότι αρκετά ATM σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν Windows XP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία