Νέα σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, με τις διεθνείς τιμές να έχουν ανέβει πάνω από 5% μόνο μέσα σε δύο ημέρες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο μαύρος χρυσός κατέγραψε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του εδώ και πάνω από εννέα μήνες.

Παρά το γεγονός πως η πανδημία εμμένει και τα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζουν να αυξάνονται διεθνώς, ο φόβος πως η αναζωπύρωση του ιού μπορεί να διαταράξει το ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών και άρα να επηρεάσει τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης έχει καταλαγιάσει. Κι αυτό διότι η τελική έγκριση του εμβολίου της Pfizer από το FDA άνοιξε νομικά το δρόμο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από φορείς και επιχειρήσεις, κάτι που σταδιακά ελπίζεται να ανακόψει το νέο κύμα.

Άλλωστε, και τα τελευταία μηνύματα από την Κίνα και την στρατηγικής σημασίας για τον πετρελαϊκό κλάδο οικονομία, είναι πως η χώρα καταφέρνει να αντιμετωπίσει σχετικά καλά την αναζωπύρωση του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρχές κατάφεραν να θέσουν σε επαναλειτουργία το λιμάνι του Νιγκμπό, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως σε κίνηση εμπορευματοκιβωτίων, μετά από δύο εβδομάδες shutdown λόγω κρουσμάτων.

Κάπως έτσι, οι διεθνείς τιμές και σήμερα πήραν την ανιούσα. Το Brent με σημαντική άνοδο κατά 3,33%, όχι μόνο ξεπέρασε το όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι, αλλά ξεπέρασε και τα 71 δολάρια, στα 71,03. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI κερδίζει 2,94% στα 67,59 δολάρια το βαρέλι.

Δεν είναι τυχαίο πως οι διεθνείς οίκοι επιμένουν στους υψηλούς στόχους που έχουν θέσει για την πορεία των διεθνών τιμών, θεωρώντας πως τα επίπεδα ζήτησης θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες πολύ πάνω από τα επίπεδα προσφοράς, με δεδομένη και τη μετριοπαθή αύξηση που έχουν αποφασίσει τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+. Ενδεικτικά η UBS Group «βλέπει» μεσοπρόθεσμα αύξηση της τιμής του αργού στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές