Μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθεί προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για τους πυρόπληκτους σε Σπάρτη και Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώνονται τα ατομικά πορίσματα, με την προκαταβολή να καταβάλλεται περί τον Νοέμβριο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η αποπληρωμή του συνόλου της αποζημίωσης.

Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια σύσκεψη, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε ότι μέσα στον πρώτο μήνα -μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα- καταβάλλεται ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρώνεται το συνολικό ποσοστό για την κάλυψη μέχρι και του 70%της βεβαιωθείσας ζημιάς, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- και τα δέντρα.

Σημείωσε δε, ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αρκεί -όπως διευκρίνισε- να είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ και να είναι δηλωμένοι στο ΟΣΔΕ. Η αποζημίωση αυτή, ωστόσο, θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο Χρ. Τριαντόπουλος, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO