Περίπου 1,5 εκατ. Ισραηλινοί από το συνολικό πληθυσμό των 9,3 εκατ. έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, λιγότερο από ένα μήνα αφότου το Τελ Αβίβ ξεκίνησε μαζικά ενισχυτικές δόσεις και τα πρώτα απτά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως τα αποτελέσματα του εμβολιαστικού προγράμματος του Ισραήλ παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα και δη, τις χώρες που έχουν ξεκινήσει ή προσανατολίζονται να ξεκινήσουν άμεσα ενισχυτικές δόσεις.

Το νέο κύμα της πανδημίας με επίκεντρο τη μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε τη χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού δεδομένου πως αντιστοίχως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες εμβολιασμούς, χάρη και στη στρατηγική συνεργασία που έχει υπογράψει με την Pfizer. Η κάθετη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών με σοβαρά συμπτώματα οδήγησε τις αρχές να εγκρίνουν με ταχείες διαδικασίες τη δρομολόγηση ενισχυτικών δόσεων.

Πραγματικά, στις 30 Ιουλίου το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε ενισχυτικές δόσεις, καταρχάς από τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες. Την περασμένη Πέμπτη διεύρυνε το δικαίωμα σε τρίτη δόση και στις νεότερες ηλικίες, ήτοι στους άνω των 30 ετών, εφόσον είχαν συμπληρωθεί τουλάχιστον πέντε μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης και σύντομα αναμένεται να κατεβάσει κι άλλο τα ηλικιακά κριτήρια.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, περίπου 1,5 εκατ. Ισραηλινοί, ή αλλιώς πάνω από τους μισούς ηλικίας άνω των 60 ετών, έχουν λάβει την τρίτη δόση, οπότε οι αρχές έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ο ρυθμός της διασποράς στους πολίτες άνω των 60 ετών έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες να υποχωρεί καταφέρνοντας να πέσει κάτω από το 1, που σημαίνει πως κάθε άτομο που νοσεί μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα ακόμη άτομο. Επίσης, σημαίνει πως η πανδημία εισέρχεται σταδιακά σε μια περίοδο ύφεσης κάτι που για τις αρχές μεταφράζεται σε απομάκρυνση του κινδύνου να υιοθετηθούν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdowns το φθινόπωρο.

«Προφανώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμη πολύ υψηλός, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι ο υψηλός αριθμός στον ρυθμό της μετάδοσης αλλά και οι σοβαρές περιπτώσεις όσων νοσούν» επισημαίνει ο επιστήμονας του Ινστιτούτου Weizmann Institute of Science και συμβουλος της κυβέρνησης, Έραν Σιγκάλ.

«Είμαστε αισιόδοξοι, αν και ακόμη επιφυλακτικοί» σχολίασε από την πλευρά του, σε δηλώσεις του προ ημερών, ο υπουργός Υγείας, Νιτζάν Χόροβιτζ, επισημαίνοντας πως οι ενισχυτικές δόσεις χαρίζουν στις αρχές χρόνο, επιβραδύνοντας τη διασπορά και απομακρύνοντας την προοπτική λύσεων τύπου lockdown.

Πάντως, οι αρχές ανησυχούν για το γεγονός πως περίπου ένα εκατ. Ισραηλινοί έχουν επιλέξει να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, ενώ μεγάλο crast test θεωρείται και το άνοιγμα των σχολείων από τον ερχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους