Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα για τις βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή ή την Δευτέρα.

Οι φετινές πανελλαδικές είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων αρκετούς υποψηφίους, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο πήχης αναμένεται να ανέβει στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, με την άνοδο να είναι πιο εντυπωσιακή στα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα όπου ο ανταγωνισμός των υποψηφίων βρίσκεται στο ζενίθ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων. Η άνοδος θα επηρεάσει τόσο τις ιατρικές, τις νομικές  όσο και τις οικονομικές σχολές αλλά με διαφορετικές «ταχύτητες».

Κενές θέσεις

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας«Τα ΝΕΑ»,  τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Ανάμεσα σε αυτά βέβαια βρίσκονται και τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα (όπως η Ωκεανογραφία της Λέσβου με απροσδιόριστα όμως επαγγελματικά δικαιώματα) ή και αρχιτεκτονικές σχολές στις οποίες δημιουργήθηκε και το πρόσφατο πρόβλημα με την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεών τους λόγω και των ειδικών μαθημάτων.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με δική τους υπαιτιότητα, καθώς επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δηλαδή το 1,20. Συνολικά μόνο 170 τμήματα επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

Πηγές των «ΝΕΩΝ» από τον χώρο των φροντιστηρίων αναφέρονται ήδη στην καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων που επιλέγουν να ξαναδώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη χρονιά, ενώ οφέλη από τη φετινή δύσκολη πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος περιμένουν να αποκομίσουν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κολεγίων.

Ολα αυτά ενώ ένας αριθμός περίπου 25.000 με 30.000 ατόμων θα μείνει φέτος εκτός των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται σε περιφερειακά πανεπιστήμια να καταγραφούν 10.000 με 15.000 κενές θέσεις.

Η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο  αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής γενικά των υψηλόβαθμων τμημάτων έως και 200 μόρια (νομικές). Θα υπάρξουν όμως και τα παράδοξα: σχεδόν 2.500 μόρια αναμένεται να ανέβει η βάση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο, που επέλεξε τον συντελεστή 1 για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, γεγονός που το ανεβάζει στα 11.170 μόρια από 8.750 που ήταν πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Η άνοδος των βάσεων στις λεγόμενες μεσαίες βαθμολογίες, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 μόρια ενώ η άνοδος στα χαμηλόβαθμα αναμένεται να είναι εκρηκτική.

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να καταγράψει άνοδο – σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ» ακόμη και 4.400 μορίων, ενώ ανάλογες αυξήσεις θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Πατρών κ.ο.κ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική στις υψηλόβαθμες σχολές που αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 19.000 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ, αλλά και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, θα υπάρξει σημαντική άνοδος στα Τμήματα Νοσηλευτικής ενώ την… ανηφόρα θα τραβήξει και η βάση εισαγωγής στο τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Πιο ήπια θα είναι η άνοδος των βάσεων κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ δεν θα λείψουν και οι πτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, τμήματα όπως το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν πιθανότατα αύξηση άνω των 2.000 μορίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα