Μετάλλαξη Δέλτα, πληθωρισμός, tapering, κρίση στο Αφγανιστάν… Παρά το συνεχιζόμενο ράλι που έχει φέρει τη Wall Street σε ιστορικά υψηλά, οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν

Και μάλιστα, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο CNN Business Fear & Greed Index , ο οποίος μετρά επτά δείκτες επενδυτικού κλίματος, δείχνει σημάδια φόβου στην αγορά. Στην πραγματικότητα βρίσκεται σε μια περιοχή «Extreme Fear» (Ακραίου Φόβου).

Ο S&P 500 συνεχίζει την ανοδική του πορεία και από την αρχή του έτους έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν κατά 20% .

Ένας άλλος ισχυρός παράγοντας φόβου πάντως όπως, υπογραμμίζει το CNN Business είναι η ίδια η άνοδος των μετοχών: Ο φόβος δηλαδή να μην χάσουμε αυτό το φαινομενικά ατελείωτο ράλι

Τα εταιρικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν εξαιρετικά ισχυρά. Παρόλο που η αύξηση των κερδών αναμένεται να παγώσει λίγο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2022, οι αυξήσεις των κερδών εξακολουθούν να είναι αρκετά σταθερές για το άμεσο μέλλον.

Οι επενδυτές έχουν επίσης πολλές επιλογές από το να συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές, επειδή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν φαίνονται ελκυστικά.

«Υπάρχουν γελοία χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα. Πώς το διαχειρίζονται οι συνταξιούχοι και τα συνταξιοδοτικά ταμεία;» δήλωσε ο Eric Diton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Wealth Alliance σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Πρέπει να στραφούν σε μετοχές».

Οι τιμές του χρυσού έχουν μειωθεί το 2021, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Fed θα αρχίσει να περιορίζει το σχέδιο αγοράς περιουσιακών στοιχείων της αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους και πιθανώς να αυξήσει τα επιτόκια μόλις στα τέλη του 2022.

Αλλά και οι επιχειρηματικοί ηγέτες παραμένουν αισιόδοξοι, κάτι που προμηνύει καλά νέα για τις μετοχές.

Σύμφωνα με έρευνα στελεχών εταιρειών που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία επενδύσεων Stifel τη Δευτέρα, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν μετρητά για συγχωνεύσεις και άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.

«Υπάρχει μια γενική αίσθηση αισιοδοξίας μετά από μια μακρά περίοδο διαταραχής εξαιτίας της πανδημίας» δήλωσε ο Michael Kollender, διευθύνων σύμβουλος της Stifel. Πρόσθεσε όμως ότι οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη οικονομία, με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τη φορολογική μεταρρύθμιση ως δύο βασικές προκλήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές