Τις επόμενες ημέρες η  προσοχή των αγορών θα είναι στραμμένη στη συνάντηση στο Jackson Hole της πολιτείας του Wyoming μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου, με τους επενδυτές να αναμένουν ειδικά στις 27 Αυγούστου, την ομιλία του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έχει άλλωστε και την στήριξη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Federal Reserve.

Οι επενδυτές, ειδικά μετά τις εμπειρίες του 2013 και του 2018 που οδήγησαν να αναταραχή στις αγορές, περιμένουν  σημάδια σχετικά με το πότε και  πώς η Fed θα άρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, δηλαδή, πως θα αρχίσει να μειώνεται το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πότε θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Καθυστερήσεις

Αν και η μέση εκτίμηση είναι πως τους επόμενους μήνες η σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Taper) θα είναι μία πραγματικότητα, εντούτοις οι αναλυτές δεν αποκλείουν καθυστερήσεις  απόρροια των φόβων πως η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί σε πιθανή  επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Κάθε χρόνο από το 1978 και μετά, η ομοσπονδιακή τράπεζα του Kansas City διοργανώνει στο Jackson Hole, ένα οικονομικό συμπόσιο οικονομικής πολιτικής, μία από τις σημαντικότερες συνδιασκέψεις των κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

Η σχεδόν κλειστή εκδήλωση συγκεντρώνει 8 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, 24 ακαδημαϊκούς, 45 κεντρικούς τραπεζίτες, 12 εκπροσώπους των ΜΜΕ, 25 μέλη της Fed και 5 εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ εκτάκτως φέτος και λόγω της πανδημίας, η συνδιάσκεψη θα λάβει χώρα διαδικτυακά.

Η απόσυρση

Η εστίαση της προσοχής των αγορών στην φετινή διοργάνωση, αφορά κυρίως ενδεχόμενες ενδείξεις σχετικά με την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Taper) της Fed, ύψους $120 δις μηνιαίως. Ο πρόεδρος της Fed St. Louis εκτίμησε ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς τίτλων της Fed θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2022 και ότι στα τέλη του 2022 θα αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων.

O πρόεδρος της Fed Boston δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το tapering να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο με σκοπό να ολοκληρωθούν οι αγορές στα μέσα του 2022. Η Bank of America υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις της Fed για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ και η ING εκτιμά πως η Federal Reserve θα ανακοινώσει μείωση του QE στη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο με την επιβράδυνση των αγορών να ξεκινά τον Οκτώβριο.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα

Λαμβάνοντας υπόψιν  και τις επόμενες 3 συνεδριάσεις της Fed οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 21-22 Σεπτεμβρίου, 2-3 Νοεμβρίου και 14-15 Δεκεμβρίου, η HellasFin δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος απομείωσης των αγορών (Taper) εκ μέρους της Fed, πριν από την συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου.

Στέρεα δεδομένα εξάλλου, της αγοράς εργασίας, της πορείας εξάπλωσης της πανδημίας και του πληθωρισμού θα αποτελέσουν την βάση εκτίμησης. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι στην διάθεση του συμβουλίου και των 400 οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ενδεχόμενο αναβολής

Τα πρόσφατα δεδομένα επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας αλλά και άλλων μεγάλων οικονομιών του κόσμου, συνιστούν για την Fed έναν πρόσθετο λόγο προσωρινής αναβολής αποφάσεων.

Με τον δείκτη S&P 500 πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά και με απόδοση 100 % από τα χαμηλά του 2020, οποιαδήποτε εμφάνιση υψηλών διακυμάνσεων (volatility), είτε λόγω εποχικότητας είτε επειδή η αγορά βλέπει να πλησιάζει η ώρα του φρένου στην ποσοτική χαλάρωση, θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις.

Για κάποιο διάστημα ακόμη, σύμφωνα με την HellasFin θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά θα ανταμείβει τελικά όσους προβαίνουν σε αγορές όταν οι μετοχές πέφτουν (Buy On Dips).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές