Με μειώσεις από 19 έως 26% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, οι στατιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας ανακοινώνουν ισχυρή πτώση στην συγκομιδή οινοστάφυλων.

Το 2021, η παραγωγή γαλλικού κρασιού «θα είναι ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη του 1991 και του 2017 που ο αμπελώνας επλήγη επίσης από έντονο παγετό την άνοιξη», ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου το Τμήμα Στατιστικών και Προοπτικών του Υπουργείου Γεωργίας (SSP). Υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη με επιφύλαξη με την διοίκηση να σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καθορίστηκαν την 1η Αυγούστου 2021, η παραγωγή κρασιού θα είναι μεταξύ 32,6 και 35,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2021, δηλαδή επίπεδο 24 έως 30% χαμηλότερο από αυτό του 2020». Αναμένεται ανά κατηγορία παραγωγής οίνων μεταξύ 14 και 15,5 εκατομμύρια hl (εκατόλιτρα) με ΠΟΠ (-19 έως -26% σε σύγκριση με το 2020), 8,9 έως 9,7 εκατομμύρια hl με ΠΓΕ (-28 έως -34%), 7,7 έως 8,4 εκατομμύρια hl αποστάγματα (-22 έως -28%).

Συνολικά, οι αναμενόμενες αποδόσεις το 2021 θα προσεγγίσουν εκείνες του 1977, «έτος κατά το οποίο η παραγωγή του κρασιού μειώθηκε από τον καταστροφικό παγετό και το άστατο καλοκαίρι».

Πολύ ευνοϊκός καιρός για περονόσπορο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την επικράτηση περονόσπορου, στην Champagne (οι μισές από τις συστάδες παρουσιάζουν συμπτώματα περονόσπορου), στην Αλσατία (οι επιθέσεις περονόσπορου θα οδηγήσουν σε απώλειες). Το ωίδιο απειλεί επίσης περιοχές όπως το Beaujolais, τη Loire Valley, την Charentes και το South-West υποδεικνύει το SSP (ξεχνώντας τη Βουργουνδία και το Μπορντό που έχουν πληγεί), σημειώνοντας την ανάπτυξη «ωιδίου και μερικές φορές μαύρης σήψης ή βοτρύτη ανάλογα με την περιοχή». Ο παγετός του Απριλίου που έπληξε την Βουργουνδία, την κοιλάδα του Ρον και το κέντρο του Λουάρ και οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης τις αποδόσεις.

Έλλειψη νερού στο νότο

«Τα σταφύλια που σώθηκαν από αυτή τη διαδοχή των κλιματικών κινδύνων, σε όλες τις περιοχές εκτός από το χείλος της Μεσογείου, είναι καλού μεγέθους και ποτίστηκαν καλά από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού», σημειώνουν οι ειδικοί. Είναι πιο προσεκτικοί για την περίπτωση των αμπελώνων της Provence και του Languedoc Roussillon, όπου «η επιφανειακή ξηρασία, αν συνέχιζε, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή». Πρέπει να σημειωθεί ότι «στην Κορσική, η παραγωγή σε αυτό το στάδιο φαίνεται να είναι σε καλό επίπεδο, κοντά σε αυτό του 2020. Οι ράγες είναι φυσιολογικές. Ο παγετός είχε μικρή επίδραση στη συνολική παραγωγή του νησιού».

Ενώ η πρώτη συγκομιδή ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου στο Aude με σαφή καθυστέρηση σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2020, το SSP σημειώνει ότι «στα τέλη Ιουλίου, τα περισσότερα αμπέλια παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση στη βλάστηση σε σύγκριση με το 2020, ως αποτέλεσμα σχετικά δροσερού καλοκαιριού». Η συγκομιδή αναμένεται να είναι όψιμη σε σχέση με το 2020. Στην Αλσατία, «η ανθοφορία στα μέσα Ιουνίου καθυστέρησε έναν μήνα σε σύγκριση με το 2020». Στο Languedoc, «σε αυτό το στάδιο, η βλάστηση υστερεί τουλάχιστον μία εβδομάδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO