Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια δίμηνη εκστρατεία για την καταστολή των εμπορικών εφαρμογών και των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν οικονομικές πληροφορίες που θεωρούνται επιβλαβείς για την οικονομία της.

Το ότι οι εργασίες πλησιάζουν στο τέλος τους για μια κρατική πλατφόρμα cloud, όπου οι δημόσιες οντότητες που χρησιμοποιούν τώρα παρόχους ιδιωτικού τομέα ίσως υποχρεωθούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους, είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το Πεκίνο είναι σοβαρό για τον περιορισμό της ισχύος των κινεζικών διαδικτυακών κολοσσών.

Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στη διόρθωση παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «κακολογούν» τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας και ερμηνεύουν ψευδώς τις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικά δεδομένα, ανέφερε η Κυβέρνηση του Αρχή Κυβερνοχώρου της Κίνας σε ανακοίνωσή της αργά την Παρασκευή. Όσοι αναδημοσιεύουν αναφορές ξένων μέσων ή σχόλια που ερμηνεύουν ψευδώς εσωτερικά οικονομικά θέματα «χωρίς να κρατούν στάση ή να κρίνουν» θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο, πρόσθεσε.

Η κίνηση στοχεύει στην καλλιέργεια ενός «καλοήθους» διαδικτυακού περιβάλλοντος για την κοινή γνώμη που μπορεί να διευκολύνει την «βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη» της κινεζικής οικονομίας και της κοινωνίας της, σύμφωνα με τη ανακοίνωση.

Οι κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης της χώρας, Wechat, Douyin, Sina Weibo και Kuaishou, δήλωσαν το Σάββατο ότι θα αρχίσουν να διορθώνουν τις παράτυπες πρακτικές των λογαριασμών «αυτο-μέσων» που δημοσιεύουν οικονομικές πληροφορίες, ανέφερε το κρατικό αγγλόφωνο μέσο ενημέρωσης Global Times.

Ο όρος «αυτο-μέσα» χρησιμοποιείται κυρίως στα κινεζικά κοινωνικά μέσα για να περιγράψει ανεξάρτητους λογαριασμούς που παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο αλλά δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στις αρχές.

Το Wechat ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι από τώρα και μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, θα ερευνήσει και θα κλείσει λογαριασμούς οικονομικών μέσων που «κακολογούν την οικονομική αγορά» και «εκβιάζουν και διαδίδουν φήμες».

Οι Sina Weibo, Douyin και Kuaishou εξέδωσαν επίσης παρόμοιες ανακοινώσεις το Σάββατο, ανέφεραν οι Global Times.

Η τελευταία καμπάνια ακολουθεί ένα σχέδιο πρότασης που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή από τη ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της χώρας για τη ρύθμιση αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τεχνολογίας για να προτείνουν βίντεο και άλλο περιεχόμενο.

Θα δοθεί εντολή σε εμπορικούς ιστότοπους και πλατφόρμες να «καθαρίσουν» δημοσιεύσεις χρηματοοικονομικών πληροφοριών και να κλείσουν λογαριασμούς που θεωρούνται παραβατικοί, υπό την επίβλεψη αρχών, συμπεριλαμβανομένου του διαχειριστή κυβερνοχώρου, του υπουργείου Οικονομικών, της κεντρικής τράπεζας, καθώς και ρυθμιστικών αρχών κινητών αξιών, τραπεζών και εταιριών ασφαλίσεων.

Σε μια σχετική εξέλιξη, η πόλη Tianjin ζήτησε από τις δημοτικά ελεγχόμενες εταιρείες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε ένα σύστημα cloud που υποστηρίζεται από το κράτος μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με ένα έγγραφο που ανέφερε το Reuters.

Πολλές από τις εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον υπηρεσίες cloud που διαχειρίζονται εταιρείες ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Huawei, Alibaba και Tencent.

Η κίνηση από την Tianjin, μια πόλη περίπου 14 εκατομμυρίων κατοίκων νότια του Πεκίνου, έρχεται καθώς οι αρχές ενισχύουν τον έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αποθηκεύουν και διαχειρίζονται τις τεράστιες πηγές δεδομένων που συλλέγουν.

Η κρατική επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Tianjin (SASAC), η οποία εποπτεύει εταιρείες που υποστηρίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε στο έγγραφο με ημερομηνία 12 Αυγούστου ότι ακολουθούσε τις οδηγίες της κρατικής αρχής.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν άλλες επαρχίες υιοθέτησαν παρόμοια μέτρα.

Οι εταιρείες που φιλοξενούν τα δεδομένα τους σε πλατφόρμες cloud που διαχειρίζονται τρίτοι θα πρέπει να μετακινηθούν σε ένα κυβερνητικό cloud που το ονόμασε guoziyun, το οποίο μεταφράζεται ως «κρατικό περιουσιακό νέφος», εντός δύο μηνών από τη λήξη των τρεχόντων συμβολαίων τους, ανέφερε το έγγραφο.

Η Tianjin SASAC, η Huawei, η Alibaba και η Tencent δεν έχουν ακόμη σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις.

Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να μετακινηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη νέα υπηρεσία cloud θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Από σήμερα, όλες οι εταιρείες δεν πρέπει να υπογράφουν νέα συμβόλαια με πλατφόρμες cloud τρίτων ή να συνεχίσουν τις συμφωνίες ενοικίασης πόρων cloud», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή