Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Στις επόμενες μέρες το σχηματισμός κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν εχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

Ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών

Οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν συνεχίζεται, καθώς έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβαστούν σήμερα σε πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου, μία ημέρα προτού να μπουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ενημέρωση για την επιχείρηση εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε επίσης ότι στην επιχείρηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος τζιχαντιστής τραυματίστηκε.

Ο Τέιλορ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

«Μπορώ να επιβεβαίωσω, τώρα που λάβαμε περισσότερες πληροφορίες, ότι δύο σημαντικοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε» από το πλήγμα αυτό. «Δεν υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζουμε, θύματα μεταξύ των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι από την πλευρά του αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τα πρόσωπα αυτά σχετίζονταν άμεσα με την επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και 13 Αμερικανοί στρατιώτες. «Πρόκειται για οργανωτές και αυτουργούς του ΙΚ, αυτός ο λόγος αρκεί», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα πλήγματα. Κανείς δεν λέει ότι «δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για το ΙΚ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός παραμένει «επικεντρωμένος» σε αυτήν την «ακόμη ενεργή απειλή».

«Το γεγονός ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν βρίσκονται πια στη Γη είναι καλό πράγμα», είπε ο Κίρμπι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας