Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Κυριακή το πρώην ιρακινό προπύργιο της οργάνωσης ISIS, τη Μοσούλη, μια μέρα αφότου δεσμεύτηκε να κρατήσει στρατεύματα στη χώρα.

Ο Μακρόν ανέλαβε τη δέσμευση κατά τη διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Βαγδάτη αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον αντίκτυπο της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν καθώς αποχωρούν οι ΗΠΑ.

«Ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνουν οι Αμερικανοί, θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στο Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Την Κυριακή, ο Γάλλος ηγέτης έφτασε στη Μοσούλη, μια σουνιτική μουσουλμανική πόλη που ανακτήθηκε από την ομάδα του ISIS το 2017 μετά από τρία χρόνια.

Η επίσκεψή του στη Μοσούλη, ένα χωνευτήριο των διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράκ, θεωρείται ως μια ευκαιρία να ανανεώσει την υποστήριξή του στους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί την Εκκλησία της Παναγίας της Ωρας, μια εκκλησία για την αποκατάσταση της οποίας εργάζεται η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ UNESCO.

Η Γαλλία, η οποία χρηματοδοτεί γαλλόφωνα χριστιανικά σχολεία στην περιοχή, στοχεύει στην ενίσχυση της κατάστασης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλων μειονοτήτων.

«Αυτό το μήνυμα είναι πολιτισμικό αλλά και γεωπολιτικό. Δεν θα υπάρχει ισορροπία στο Ιράκ αν δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτές τις κοινότητες », δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν πρόκειται επίσης να κάνει μια στάση στη θέση του τζαμιού της Μοσούλης Αλ-Νούρι, όπου ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είχε ανακοινώσει την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» το 2014.

Το ISIS ανατίναξε το περίφημο τζαμί του 12ου αιώνα τον Ιούνιο του 2017 καθώς οι ιρακινές δυνάμεις έκλεισαν τους τζιχαντιστές στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης.

Η UNESCO οργανώνει τώρα ένα τεράστιο έργο για την ανοικοδόμησή του σχεδόν πανομοιότυπα, με τον φημισμένο κεκλιμένο μιναρέ του.

Το τζαμί και η εκκλησία είναι μέρος τριών έργων ανοικοδόμησης με επικεφαλής την UNESCO και χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κονδύλια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρωτοβουλία, με τίτλο «Αναβίωση του πνεύματος της Μοσούλης», η μεγαλύτερη στην ιστορία της οργάνωσης, περιλαμβάνει σχέδια για την ανοικοδόμηση σπιτιών μνημείων σε οθωμανικό στιλ, ως μέρος ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε την Παρασκευή το σιιτικό μουσουλμανικό ιερό του Ιμάμη Μούσα Αλ-Καντίμ στη Βόρεια Βαγδάτη, στη συνοικία Καντιμίγια, συνοδευόμενος από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά Αλ-Καντέμι.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης με νέους Ιρακινούς, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και φοιτητών, στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

Αργότερα την Κυριακή θα επισκεφθεί την Ιρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

Μετά από μια επίσκεψη στις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στο Camp Grenier, θα έχει συνομιλίες με τον Κούρδο πρόεδρο Νετσιρβάν Μπαρζανί, καθώς και με τον προκάτοχό του, Μασούντ Μπαρζανί.

«Ανυπομονώ να συζητήσω διμερείς σχέσεις, εκλογές στο Ιράκ και άλλα επείγοντα θέματα με τον Πρόεδρο Μακρόν. Παραμένω ευγνώμων για τη συνεχή υποστήριξη της Γαλλίας προς την περιοχή του Κουρδιστάν και το Ιράκ », έγραψε στο Twitter ο Κούρδος πρόεδρος.

Ο Μακρόν θα συναντήσει επίσης την οικογένεια ενός μαχητή Πεσμεργκά που σκοτώθηκε από το ISIS, για να αποτίσει φόρο τιμής στην κουρδική συμβολή στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή