Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

Ο Βέλγος γιατρός (ορθοπαιδικός) υπήρξε αθλητής του ράγκμπι και της κωπηλασίας και μάλιστα είχε λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πιο συγκεκριμένα το 1968, το 1972 και το 1976.

«Η ΔΟΕ ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ζα Ρογκ πέθανε σε ηλικία 79 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά στο twitter η διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Την είδηση έκανε γνωστή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο Ρογκ ήταν ο όγδοος πρόεδρος της ΔΟΕ, με θητεία από το 2001 έως το 2013, ενώ ήταν ο άνθρωπος στο τιμόνι της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Ο Κόμης Ζακ Ρογκ (Jacques Rogge, γενν. 2 Μαΐου 1942)  γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου στις 2 Μαΐου 1942. Ήταν πρόεδρος της Βελγικής Ολυμπιακής Επιτροπής την περίοδο 1989-1992.

Στις 16 Ιουλίου 2001 έγινε ο 8ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επανεξελέγη για άλλα 4 χρόνια με 88 ψήφους υπέρ επί 92 ψηφισάντων, στις 9 Οκτωβρίου 2009.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 τον διαδέχθηκε στην προεδρία της ΔΟΕ ο Γερμανός Τόμας Μπαχ.

Τόμας Μπαχ: «Θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου φίλου του αθλητισμού»

Ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ εξέφρασε την συγκίνησή του για τον θάνατο του Ζακ Ρογκ, αναφέροντας πως ο Ελβετός αξιωματούχος υπήρξε ένας σπουδαίος φίλος του αθλητισμού και πολέμιος του ντόπινγκ.

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να τονίσω την αγάπη του Ζακ για τον αθλητισμό. Λάτρευε να είναι δίπλα στους αθλητές και φρόντισε να μεταδώσει σε όλους μας αυτή την αγάπη. Υπήρξε ένας εξαιρετικός πρόεδρος και επί ημερών του, η ΔΟΕ έκανε μεγάλα βήματα με το βλέμμα στο μέλλον.

Ήθελε πάντα καθαρό αθλητισμό και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι πολέμησε το ντόπινγκ. Εκλεγήκαμε μέλη της ΔΟΕ την ίδια περίοδο και μοιραστήκαμε το πάθος μας για τον αθλητισμό. Μοιραστήκαμε και μια υπέροχη φιλία που κράτησε μέχρι το τέλος», τόνισε ο Μπαχ.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως ο Ζακ Ρογκ εργάστηκε στον ΟΗΕ, μετά την προεδρική θητεία του στην ΔΟΕ, καθώς ο Ελβετός γιατρός διετέλεσε αντιπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα νέων, προσφύγων και αθλητισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα