Ο τυφώνας Άιντα προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στις υποδομές πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών εξόρυξης φυσικού αερίου στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού βγάζοντας εκτός λειτουργίας πολλές πετρελαιοπηγές και προκαλώντας απώλειες σχεδόν κατά 50% όσον αφορά στην παραγωγή καυσίμων, με αποτέλεσμα ήδη οι τιμές να κινούνται ανοδικά.

Η καταιγίδα χτύπησε τις ακτές της Λουιζιάνα την Κυριακή, καταστρέφοντας παράκτιες ενεργειακές εγκαταστάσεις εξόρυξης, καθώς η ταχύτητα των ανέμων έφτασε ακόμα και τα 241 χλμ./ώρα. Περισσότερα από 620.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη Λουιζιάνα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι απώλειες παραγωγής – συμπεριλαμβανομένων έξι διυλιστηρίων της Ακτής του Κόλπου – θα αυξήσουν τις τιμές λιανικής της βενζίνης κατά 5 έως 10 λεπτά το γαλόνι, δήλωσε η GasBuddy, εταιρεία που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών καυσίμων. Τα futures της βενζίνης σημείωσαν άνοδο, με τις τιμές βενζίνης για τον Οκτώβριο να αυξάνονται πάνω από 4 % στη Νέα Υόρκη, αν και στη συνέχεια υποχώρησαν.

Νέο πλήγμα στην Colonial Pipeline

Η Colonial Pipeline, η εταιρεία με το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ, σταμάτησε τις παραδόσεις καυσίμων από το Χιούστον στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας. Το δίκτυο της εταιρείας τροφοδοτεί τη μισή ποσότητα βενζίνης που χρησιμοποιείται κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι ένα παρατεταμένο κλείσιμο του δικτύου της τον περασμένο Μάιο, είχε εκ νέου οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων και ανατιμήσεις.

Περίπου 1,74 εκατομμύρια βαρέλια παραγωγής πετρελαίου χάθηκαν καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλές εγκαταστάσεις εξόρυξης την Κυριακή, ποσό μεγαλύτερο από την ημερήσια παραγωγή του Μεξικού. Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού μειώθηκε επίσης κατά 94 %, ή 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό απολογισμό.

Έξι διυλιστήρια που επεξεργάζονται ημερησίως 1,92 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου παράγοντας βενζίνη και άλλα προϊόντα πετρελαίου είτε έκλεισαν είτε περιόρισαν την παραγωγή τους. Αυτό περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις της Valero Energy στη Λουιζιάνα που αθροιστικά επεξεργάζονται 335.000 βαρέλια την ημέρα και το διυλιστήριο της Phillips 66’s, με 255.000 βαρέλια ημερησίως, στη Λουιζιάνα.

Οι εταιρείες πετρελαίου σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσουν έρευνες για ζημιές σε υπεράκτιες πλατφόρμες και στη συνέχεια σε αποκατάσταση της παραγωγής. Η Royal Dutch Shell την Κυριακή προσπαθούσε να επαναφέρει την παραγωγή της σε μία από τις επτά πλατφόρμες η οποία διέκοψε τη λειτουργία της λόγω της καταιγίδας.

Σχεδόν δώδεκα εμπορικά λιμάνια από τη Νέα Ορλεάνη έως την Πασκαγκούλα του Μισισιπή, παρέμειναν κλειστά το βράδυ της Κυριακής. Το κλείσιμο περιλάμβανε το Offshore Oil Port στη Λουιζιάνα (LOOP), το μεγαλύτερο ιδιωτικό τερματικό εξαγωγής και εισαγωγής αργού στις ΗΠΑ. Η Άϊντα έφτασε στην ξηρά κοντά στο Port Fourchon, τη βάση για το LOOP.

Στη νοτιοδυτική Λουιζιάνα, δυτικά της περιοχής που επλήγη από την καταιγίδα, διάφορα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των Λέικ Τσαρλς και Κάμερον, αξιολογούνταν και ετοιμάζονταν να ανοίξουν ξανά, μετά από το πράσινο φως που έδωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας