Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός τη Δευτέρα, σχεδόν είκοσι χρόνια αφότου μετέβη στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική.

Ο πεζοναύτης Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου.

«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της αποχώρησής μας από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, υπηκόων τρίτων χωρών και ευάλωτων Αφγανών. Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στις 30 Αυγούστου, σήμερα το απόγευμα στις 3:29 μ.μ. ώρα ανατολικής ακτής και το τελευταίο επανδρωμένο αεροσκάφος καθαρίζει τώρα το χώρο πάνω από το Αφγανιστάν», είπε ο ΜακΚένζι.

Η προσπάθεια εκκένωσης σημαδεύτηκε από χαοτικά και αιματηρά γεγονότα. Περισσότεροι από 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών, στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ . Τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν.

«Ενώ η στρατιωτική εκκένωση έχει ολοκληρωθεί, η διπλωματική αποστολή για την εξασφάλιση επιπλέον Αμερικανών πολιτών και επιλέξιμων Αφγανών, που θέλουν να φύγουν, συνεχίζεται», είπε και πρόσθεσε: «Η αποψινή απόσυρση σηματοδοτεί τόσο το τέλος της στρατιωτικής συνιστώσας της εκκένωσης, όσο και το τέλος της σχεδόν 20ετούς αποστολής που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Είναι μια αποστολή που έφερε το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν μαζί με πολλούς από τους συνεργάτες του στην Αλ Κάιντα. Δεν ήταν μια φθηνή αποστολή. Το κόστος ήταν 2.461 Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες που σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20.000 που τραυματίστηκαν.  Τιμούμε τη θυσία τους σήμερα καθώς θυμόμαστε τα ηρωικά επιτεύγματά τους “.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.