Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν, ζητώντας κονδύλια για τη χώρα αυτή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σήμερα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν – 18 εκατομμύρια άνθρωποι – χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Ένας στους τρεις Αφγανούς δεν γνωρίζει από πού θα έρθει το επόμενο γεύμα του. Περισσότερα από τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών αναμένεται να υποστούν έντονο υποσιτισμό τον επόμενο χρόνο. Οι άνθρωποι χάνουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθημερινά. Απειλείται μια ανθρωπιστική καταστροφή αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης» και «την απειλή ολικής κατάρρευσης των βασικών υπηρεσιών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παροτρύνει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «να παράσχουν επαρκή, ευέλικτη και ολοκληρωμένη χρηματοδότηση» στον αφγανικό λαό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται «στην πιο σκοτεινή του ώρα» όσον αφορά τις βασικές του ανάγκες.

Tην προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ μέσω του προγράμματος «Word Food Programm» κατάφερε να μοιράσει φαγητό σε 80.000 ανθρώπους στο Αφγανιστάν.

Αλλά καθώς οι ανάγκες συνεχίζουν να κλιμακώνονται, τονίζει ο γ.γ, απαιτείται επείγουσα πρόσθετη χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στους πιο ευάλωτους. 

Χθες ο ΟΗΕ μετέφερε αεροπορικώς 12,5 τόνους ιατρικών προμηθειών στο Αφγανιστάν.

Την επόμενη εβδομάδα, εξηγει ο Γκουτέρες «θα δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες για τις πιο άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες και τις απαιτήσεις χρηματοδότησης τους επόμενους τέσσερις μήνες. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης ανάγκης Martin Griffiths συντονίζει ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ ώστε να προετοιμάσει την έκκληση για το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν