Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να αναδιαμορφώσει το πώς ξοδεύει τον χρόνο της η κινεζική οικογένεια με έξοδα του ιδιωτικού τομέα. Οι νέοι κανόνες περιορίζουν τα παιδιά σε τρεις ώρες βιντεοπαιχνιδιών την εβδομάδα για την καταπολέμηση του εθισμού στα smartphone. Το οικονομικό χτύπημα φαίνεται διαχειρίσιμο για γίγαντες στον τομέα βιντεοπαιχνιδιών όπως η Tencent. Αλλά ο πρόεδρος θέλει να παρασύρει τα παιδιά μακριά από τις οθόνες σε πιο υγιείς δραστηριότητες, οι οποίες θα απαιτήσουν πιο σκληρά μέτρα.

Οι τελευταίοι περιορισμοί είναι αυστηροί. Σε ανήλικους κάτω των 18 ετών επιτρέπεται μόνο μία ώρα παιχνιδιού τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές, καθώς και τις αργίες. Ο προηγούμενος κανόνας τους επέτρεπε να παίζουν μιάμιση ώρα κάθε μέρα και τρεις ώρες στις αργίες. Οι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ έκοψαν αμέσως 20 εκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της Tencent, περίπου 4%, σύμφωνα με τελευταία νέα. Το ξεπούλημα επεκτάθηκε στους αντιπάλους NetEase και Bilibili.

Η επιτυχημένη επιτυχία του Tencent “Honor of Kings” είναι τόσο δημοφιλής που έχει χαρακτηριστεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε μια πρόσφατη στήλη που χαρακτηρίζει τα βιντεοπαιχνίδια ως “πνευματικό όπιο”. Ωστόσο, η εταιρεία αξίας 575 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιμένει ότι τα συστήματά της για την επαλήθευση της ταυτότητας και τον περιορισμό του χρόνου παιχνιδιού είναι επαρκή. Οι πιο πρόσφατα περιορισμοί δεν πρέπει να αγγίζουν ουσιαστικά την κερδοφορία της εταιρίας. Τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, τα άτομα κάτω των 16 ετών αντιπροσώπευαν μόλις το 2,6% των εγχώριων εσόδων της εταιρίας από το τομέα βιντεοπαιχνιδιών.

Η επίσημη αποστροφή για τα βιντεοπαιχνίδια επιδεινώνεται από τις ανησυχίες για την επιδημία μυωπίας της χώρας, μια συνδυασμένη παρενέργεια του συνεχούς διαβάσματος για εισαγωγή σε ΑΕΙ και της λάμψης της οθόνης. Εκτιμάται ότι το 81% των μαθητών λυκείου είναι μύωπες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που επικαλέστηκαν τα κρατικά ΜΜΕ τον Ιούνιο. Ο Σι δηλώνει επίσημα ανησυχία , όπως και ο στρατός. Η κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει τα κερδοσκοπικά φροντιστήρια και πιέζει να μειώσει το φόρτο εργασιών στο σπίτι. Για να αποφευχθεί η απλή μετάβαση των παιδιών σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας στην οθόνη, είναι πιθανότερο να υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί στο διαδίκτυο. Οι υπάλληλοι ετοιμάζονται επίσης να αντιστρέψουν δεκαετίες συστημικής υποεπένδυσης σε υποδομές φυσικής κατάστασης, όπως δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκα.

Οι γονείς θα νιώσουν την αλλαγή. Οι εργασιομανείς θα δυσκολευτούν να ξεφορτωθούν τα παιδιά τους σε δασκάλους ή να χρησιμοποιούν εθιστικά παιχνίδια και εφαρμογές ως ντε φάκτο babysitters, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει επίσης τις υπερωρίες. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι υγιές για τις κινεζικές οικογένειες, αλλά όχι τόσο για τις επιχειρήσεις.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News