Μια ξένη ουσία βρέθηκε σε φιαλίδιο του εμβολίου της Moderna στην Ιαπωνία, σημαίνοντας συναγερμός στις αρμόδιε αρχές.

Σύμφωνα με το BBC, ένας φαρμακοποιός διέκρινε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου. Περίπου 3.790 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί από τη παρτίδα, ενώ έχει ανασταλεί η χρησιμοποίηση της υπόλοιπης.

Ο φαρμακοποιός βρήκε τα μαύρα σωματίδια κατά τον έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του εμβολίου. Ο εγχώριος διανομέας του εμβολίου έχει συλλέξει το φιαλίδιο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσμένο.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από το μολυσμένο εμβόλιο.

Έρευνα για το θέμα

Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία εμφιαλώνει το εμβόλιο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι μια γραμμή παραγωγής στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι η αιτία του ζητήματος. Πρόσθεσε ότι διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Σημειώνεται πως η εταιρεία που πωλεί και διανέμει το εμβόλιο στη χώρα, την περασμένη εβδομάδα είχε αναστείλει τη χρησιμοποίηση τριών παρτίδων του εμβολίου αφού βρέθηκαν «ξένα υλικά» σε δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων.

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν οι προσμείξεις που βρέθηκαν σε εμβόλια στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, να προήλθαν από το τρύπημα των φιαλιδίων με τη βελόνα των συριγγών.

Την Κυριακή μάλιστα, σταμάτησε προσωρινά η χορήγηση κάποιων δόσεων εμβολίων της Moderna μετά τον εντοπισμό προσμείξεων σε φιαλίδια και σύριγγες. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι μπορεί να μην τοποθετήθηκαν σωστά οι σύριγγες στα φιαλίδια και να έσπασαν κομμάτια από το ελαστικό πώμα τους.

«Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος (για τις προσμείξεις) έχουμε ακούσει ότι δεν είναι θέμα ασφάλειας ή άλλα ζητήματα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Νοριχίσα Ταμούρα, σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο ξένα σωματίδια να εισέλθουν σε ένα φιαλίδιο, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια.

«Θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ενημερώσουμε σχετικά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα