Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η ανοδική πορεία των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, στην ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκαν κατά 12,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 12,2%.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021, τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,2% στην ΕΕ.

Ετήσια σύγκριση

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, αυξήθηκαν κατά 28,9% στην ενέργεια, κατά 12,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 2,6% στα μη διαρκή καταναλωτή αγαθά και κατά 2,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά. Οι τιμές συνολικά στη βιομηχανία εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 6,7%.

Στην ΕΕ, το ίδιο διάστημα οι τιμές αυξήθηκαν στη βιομηχανία κατά 28,3% στην ενέργεια, κατά 13,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 3,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 2,7% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανατιμήσεων καταγράφονται στην Ιρλανδία (+67,7%), στην Εσθονία (+23,5%) και στο Βέλγιο (+23,0%).

Στους επιμέρους τομείς σε σύγκριση με τον Ιούνιο

Η μεγαλύτερη ανατίμηση στην ευρωζώνη, κατά 5,7%, τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, καταγράφτηκε στον τομέα της ενέργειας. Ακολουθούν, κατά 1,9% τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,7% τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,5% τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,1% τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εξαιρουμένης της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1% κατά μέσο όρο.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 5,3% στον τομέα της ενέργειας, κατά 2,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,6% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,1% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη πλην της Μάλτας, όπου παρέμειναν σταθερές. Τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν από την Ιρλανδία (+20,6%), την Εσθονία (+6,4%) και το Βέλγιο (+4,2%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή