Το θετικό πρόσημο επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αυξήθηκε δυναμικά, κατά τη διάρκεια του οκταμήνου του 2021, με περισσότερες εγγραφές και λιγότερες διαγραφές επιχειρήσεων. Το Ε.Β.Ε.Π. επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία, τόσο του Γ.Ε.ΜΗ., όσο και του μητρώου του Επιμελητηρίου, πως η επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, μετά το πανδημικό 2020 αντιστάθηκε και στο οκτάμηνο» του 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η γενική εικόνα των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με έδρα τη πόλη του Πειραιά, τους Δήμους πέριξ του μεγάλου λιμανιού, των νησιών του Σαρωνικού, της Λαυρεωτικής, αλλά και όλης της Δυτικής Αττικής, δείχνει ότι μετά το τελευταίο lockdown, πάλεψαν, άντεξαν και αυξήθηκαν.

Το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Ε.Β.Ε.Π. για το οκτάμηνο του 2021, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει με θετικό πρόσημο, αυξημένο κατά 40% και με επιπλέον 608 νέες επιχειρήσεις, έναντι 434 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 1/1/21 έως και 31/8/21 στο Ε.Β.Ε.Π εγγράφηκαν 712 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 672 ήταν νέες συστάσεις, έναντι 602 και 556 αντίστοιχα πέρυσι. Σύμφωνα με τη αναλυτική βάση δεδομένων, οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν ήταν 354 ΙΚΕ, 93 ΕΕ, 78 ΑΕ, 59 ΟΕ, 32 υποκαταστήματα αλλοδαπής, 21 ΕΠΕ και 75 λοιπών μορφών. Αντίστοιχα το οκτάμηνο του 2021, διεγράφησαν 104 επιχειρήσεις που λύθηκαν, συγχωνεύτηκαν, μετέτρεψαν τη νομική τους μορφή ή μετέφεραν την έδρα τους, ενώ οι 61 από αυτές διέκοψαν οριστικά τη λειτουργία τους. Το οκτάμηνο του 2021, καταγράφεται στο ΕΒΕΠ μια δυναμική αύξηση άνω του 18% των εγγραφών και μια δραστική μείωση 62% των διαγραφών.

Αισιοδοξία

Η αναλογία 7 προς 1 των εγγραφών-διαγραφών και ιδιαιτέρως, των «start-ups» έναντι των «λουκέτων», στο μητρώο του Ε.Β.Ε.Π. εύλογα δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η πειραϊκή επιχειρηματικότητα, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει αριθμητικά τουλάχιστον, ενισχυμένη ακόμα και το 2021 μέσα στη πανδημία, ενώ αναμένεται να ανακάμψει τη νέα χρονιά, ακολουθώντας τη θετική εξέλιξη του λιμανιού, των logistics, των ναυπηγείων αλλά, κυρίως, τη δυναμική της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο, επίσης παρατηρήθηκε σύμφωνα με το Γ.Ε.ΜΗ., αλλά στο α’ εξάμηνο του 2021, πως οι νέες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 71% με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές. Οι περισσότερες νέες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στους τομείς της εφοδιαστικής και των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η στέγαση και η μεταποίηση παρουσίασαν τις λιγότερες νέες εγγραφές.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως η προσοχή του Επιμελητηρίου θα συνεχίσει να είναι στραμμένη στις προκλήσεις της μεταβατικής περιόδου, τη προσπάθεια τιθάσευσης της πανδημίας και της οικονομίας, καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό των δραστηριοτήτων και ενθαρρυντικό, που οι εγγραφές επιχειρήσεων της περιοχής του μεγάλου λιμανιού, συνεχίζουν να είναι περισσότερες και οι διαγραφές πολύ λιγότερες, αλλά δεν ξεχνάμε πως πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε ένα φθινόπωρο και έναν χειμώνα με αρκετά σκαμπανεβάσματα, πριν την σταθεροποίηση της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις