Χαμόγελα έφερε στο υπουργείο Οικονομικών η επιτυχής πρώτη διπλή επανέκδοση ομολόγων. Τα ελληνικά χαρτιά για ακόμα μία φορά παρουσίασαν υψηλότατη ζήτηση που ξεπέρασε τα 18,9 δισ. ευρώ και πολύ χαμηλά επιτόκια. Η διπλή αυτή έξοδος προσέφερε στο ελληνικό δημόσιο φθηνή, φρέσκια ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και προστίθεται στο ταμειακό μαξιλάρι ύψους 35-37 δισ. ευρώ.

Αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021 και η χώρα, από τον Ιούλιο του 2019,  έχει αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας, ενώ του 30ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε 1,67% επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση.  Από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα εκφράστηκε ικανοποίηση για την επιτυχία των εκδόσεων ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι  «οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις».

Γιατί τώρα;

Όπως εξηγούν στελέχη η κίνηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος και οι εκδόσεις έγιναν κυρίως για να βελτιωθεί η καμπύλη στα δυο αυτά σημεία. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ο βασικότερος λόγος που η έξοδος έγινε νωρίτερα από το προγραμματισμένο είναι περισσότερο τεχνικός. Δηλαδή να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.

Αποτελεί δε ευκαιρία η τρέχουσα περίοδος λόγω του κλίματος, ενώ παράλληλα υπάρχει «δίψα» στην αγορά για ελληνικούς τίτλους και οι συνθήκες είναι ιδανικότερες σε σχέση με ένα 15νθήμερο αργότερα, όπου γενικότερα οι «μηχανές» κρατικού δανεισμού επιταχύνεται, καθώς το επόμενο διάστημα βγαίνουν στις αγορές μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία ζητώντας να αντλήσουν συνολικά 60 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Πέραν της παρούσας έκδοσης των 2,5 δισ. ευρώ, από τις προηγούμενες εκδόσεις το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται μία νέα έξοδος μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την έκδοση του Ιουνίου οι προσφορές στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ και με ευνοϊκό επιτόκιο κοντά στο 0,9%, ενώ και στην έκδοση του Ιανουαρίου σημειώθηκε επίσης ρεκόρ ζήτησης άνω των 29 δισ. ευρώ, με απόδοση 0,807%.

Ομοίως στον δανεισμό του Μαΐου ύψους 3 δισ. ευρώ – με την έκδοση 5ετούς ομολόγου- η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%) και  2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία