Σήμερα, η ΕΕ και η AstraZeneca κατέληξαν σε συμφωνία με την οποία εξασφαλίζεται η παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας προαγοράς που είχε συναφθεί στις 27 Αυγούστου 2020 με την εταιρεία. Με τη συμφωνία θα δοθεί επίσης τέλος στην εκκρεμή δικαστική διαφορά ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία διακανονισμού εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 από την AstraZeneca στην ΕΕ. Παρόλο που αυτή την εβδομάδα πετύχαμε το σημαντικό ορόσημο πλήρους εμβολιασμού του 70 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και, έτσι, η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων της AstraZeneca, παραμένει ζωτικής σημασίας.

Και ως οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης στον τομέα των εμβολίων, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αλληλεγγύη στον τομέα των εμβολίων είναι και παραμένει το σήμα κατατεθέν μας.»

Η εν λόγω συμφωνία διακανονισμού προβλέπει τη ρητή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει, πέραν των περίπου 100 εκατομμυρίων δόσεων που είχε παραδώσει έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021, 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρίτου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου) και τις υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022. Με τον τρόπο αυτό, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα παραδοθούν θα ανέλθει σε 300 εκατομμύρια, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύμβαση.

Τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης, ενώ, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα ισχύουν εκπτώσεις με ανώτατο όριο.

Ιστορικό

Στις 17 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19. Ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς καθορισμένου αριθμού δόσεων εμβολίου σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, η Επιτροπή χρηματοδοτεί, με τη μορφή συμφωνιών προαγοράς, μέρος του αρχικού κόστους που βαρύνει τους παρασκευαστές εμβολίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και τις νέες διαφεύγουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται νέες συμφωνίες με εταιρείες που ανήκουν ήδη στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ, οι οποίες θα επιτρέψουν την αγορά ταχέως προσαρμοσμένων εμβολίων σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να ενισχυθεί και να παραταθεί η ανοσία.

Για την παραγγελία νέων εμβολίων, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δέσμη μέτρων REACT-EU, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στο πλαίσιο του νέου μέσου NextGenerationEU που συνεχίζει και επεκτείνει τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και αποκατάστασης των συνεπειών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή