Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν πριν λίγο, καθώς στις Η.Π.Α  δημιουργήθηκαν μόνο 235.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αριθμός που απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι προβλέψεις όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Dow Jones  ήταν για  750.000 θέσεις εργασίας και μείωση του ποσοστού ανεργίας  στο 5,2%.

Πράγματι στο ποσοστό ανεργίας οι εκτιμήσεις συμβαδίζουν με τα στοιχεία του υπουργείου, καθώς η ανεργία υποχώρησε στο 5,2% από 5,4%

Η εικόνα της αγοράς εργασίας τον Αύγουστο είναι η χειρότερη από την αρχή της χρονιάς και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για την πανδημία και τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των κρουσμάτων στη μέχρι τώρα ανάκαμψη της οικονομίας. Η δημιουργία λιγότερων από το αναμενόμενο θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της FED και το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούσαν να δουλέψουν για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία ανήλθαν σε 400.00 τον Αύγουστο κι έρχονται να προστεθούν στους 5,2 εκατ. Αμερικανούς που βρίσκονται εκτός αγοράς για τους προαναφερόμενους λόγους.

Ο εναλλακτικός δείκτης ανεργίας που συμπεριλαμβάνει τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους (μη αναζητούντες εργασία δηλαδή) και όσους απασχολούνται περιστασιακά για οικονομικούς λόγους υποχώρησε σημαντικά από το 9,6% που ήταν τον Ιούλιο στο 8,9%.

Οι μισθοί αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση και 0,6% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Η απασχόληση παραμένει ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, με το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας να είναι λιγότερο κατά 2,9 εκατ. εργαζόμενους.

Οι αξιωματούχοι της FED παρακολουθούν στενά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για να βρουν ενδείξεις αν θα πρέπει να χαλαρώσουν την πολιτική της κεντρικής τράπεζας για την στήριξη της οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα έχουν δηλώσει την αισιοδοξία τους για την εικόνα της απασχόλησης στις ΗΠΑ αλλά ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να δουν συνεχόμενη ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας για να αλλάξουν την πολιτική της FED.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή