Ένα από τα πιο σημαντικά κόστη για την λειτουργία της αγοράς αλλά και το επιχειρείν, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, είναι το ενεργειακό κόστος, που διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό και τις τελικές τιμές του προϊόντος.
Στην χώρα μας δυστυχώς το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής, κάτι που ναι μεν ακολουθεί την διεθνή τάση, αλλά λόγω έλλειψης σημαντικού ανταγωνισμού, οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται με εντονότερο ρυθμό, επιβαρύνοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές, μέσω της μετακύλισης του κόστους.
Πρέπει να τονίσουμε, πως η ενέργεια στην χώρα μας, πότε δεν βοήθησε την επιχειρηματικότητα, αντιθέτως αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό βάρος στα πάγια κόστη των επιχειρήσεων, γεγονός που επηρεάζει την βιωσιμότητά τους και απειλεί ακόμη και τις θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα.
Η σημαντική ακόμη εξάρτηση από τον λιγνίτη λόγω και της αργής προσαρμογής του πρώην μονοπωλίου της ΔΕΗ, η χαμηλή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η έλλειψη σοβαρών υποδομών στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, όπου και εκεί ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί άρτια, με αποτέλεσμα συνεχείς παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ υφίσταται ακόμη αργή διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας με ξένες αγορές, συντελούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει συνολικά η ελληνική αγορά.
Εκτός αυτού, όταν η επιβάρυνση του κόστους ενέργειας επηρεάζει και την παγκόσμια αγορά που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις αυξημένες θερμοκρασίες, τότε δημιουργείται εισαγόμενος πληθωρισμός, ο οποίος με την σειρά του, απομειώνει τα πραγματικά εισοδήματα, τους πραγματικούς μισθούς και την αγοραστική δύναμη και δημιουργεί συνθήκες κρίσης και ύφεσης σε μία οικονομία όπως η ελληνική, που δεν διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να δημιουργήσει μία νέα εθνική στρατηγική χαρτοφυλακίου ενέργειας, ώστε να αυξήσει τις υποδομές της και να εισέλθει δυναμικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, μέσω προσέλκυσης νέων επενδύσεων αλλά και με την δημιουργία νέων εγχώριων εταιριών που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις ξένες με αξιώσεις.
Είναι σαφές, ότι η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια σε μία οικονομία περνά σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια, γι’αυτό απαιτούνται και αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα από το κράτος, ώστε να μειωθεί σταδιακά η επιβάρυνση από την χρήση και κατανάλωση ενέργειας, όταν αυτή προέρχεται από νέες ανανεώσιμες πηγές οι οποίες τελικά τροφοδοτούν την διατηρήσιμη ανάπτυξη στην χώρα, δημιουργώντας μάλιστα και νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα