Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αν και επί της ουσίας, δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι αγορές θα επιδιώξουν να «διαβάσουν» πίσω από τις λέξεις… Ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου, που κατέδειξαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Και σαφώς δίνουν μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει: Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και τις δηλώσεις της Fed ότι ανοίγει η συζήτηση για το tapering, τα γεράκια αναμένεται να επιμείνουν, ενδεχομένως και πιο δυναμικά από ό,τι τον Ιούλιο, πως πρέπει τουλάχιστον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Δυνατό χαρτί στα επιχειρήματά τους, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό σήμερα, ο οποίος στην ζώνη του ευρώ εκτινάχθηκε στο 3%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 1,6%. Και τα δύο ποσοστά ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μία ημέρα πριν η Γερμανία είχε ανακοινώσει πληθωρισμό 3,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, και η Γαλλία ενέγραψε ρεκόρ τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες στην ΕΚΤ κατά την τελευταία της συνεδρίαση είχαν ως βάση την αύξηση των τιμών κατά 2,2% που είχε ανακοινωθεί για τον Ιούλιο. Επομένως, πλέον τα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται.

Η παρέμβαση Στουρνάρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να εκλάβει με υπερβολικό τρόπο την άνοδο του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη, καθώς ετοιμάζεται για μια πολιτική απόφαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συσσώρευσης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Τα επιχειρήματα

«Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό», είπε.
«Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Σε αντίθεση με τον κ.Στουρνάρα, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το δ’ τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.

Και οι δύο δήλωσαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους την Τρίτη ότι το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί, εξαιτίας της πανδημίας.

Επίσης, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν κληθεί εκ νέου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε εν μέσω πανδημίας.

Αλλά και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική όταν θα κληθεί να χαλαρώσει τα μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή