Κατοχυρωμένες αυξήσεις 2% συν 1,21% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι αναμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση ή όχι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, ώστε να προσδοκούν σε έμμεση αύξηση των αποδοχών τους το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ως προς το επόμενο έτος, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί από το 2023.

Όπως είναι γνωστό η εισφορά έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας έμμεση αύξηση στους εργαζόμενους από την μη παρακράτηση του σχετικού φόρου. Αρχικώς κυβερνητικά στελέχη προετοίμαζαν το έδαφος για επέκταση του μέτρου και στο δημόσιο τομέα όπως και στους συνταξιούχους. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο αυτό.

Πώς προκύπτει

Κατά τα λοιπά:

1.     Έμμεση αύξηση 1,21% θα προκύψει για τους εργαζόμενους με την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του 2022. Σχετική τροπολογία ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή και προβλέπει παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – για εργοδότες και εργαζομένους – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι 31.12.2022. Η μείωση επιμερίζεται σε  1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές.  Υπενθυμίζεται ότι ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η συγκεκριμένη μείωση που εφαρμόζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφορά τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Οι καταβαλλόμενες εισφορές αφορούν το υποχρεωτικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης στο 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.

2.     Αύξηση κατά 2% στα κατώτατα όρια των αμοιβών.  Από την 1-1-2022 θα εφαρμοστεί η αύξηση στους κατώτατους μισθούς και στα ημερομίσθια που αποφασίσθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο νέος κατώτατος  μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ από τα 650 και το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2021 θα ξεκαθαρίσει και η δικαστική διαμάχη γύρω από τα επιδόματα των τριετιών. Συγκεκριμένα οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργηση των τριετιών, που παραμένουν «παγωμένες» από το 2012 και ισχύουν μόνο για τους παλαιούς εργαζόμενους.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των επιδομάτων των τριετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο και είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία – πριν τον Φεβρουάριο του 2012 – μπορούν να λάβουν έως και 236 ευρώ επιπλέον το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.