Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η ολοένα αυξητική τάση στους διασωληνωμένους, οξύνουν την πίεση στο ΕΣΥ, που ήδη εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί στο «κόκκινο». Το άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα θα συμβάλουν με τη σειρά τους στη διασπορά και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα που βρίσκεται προ των πυλών.

Το σίγουρο είναι ότι ο κορωνοϊός θα μας απασχολεί και το 2022, με την προσδοκία πλέον να είναι ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο «κανονικός» από τους προηγούμενους. Η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, τόσο εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα όσο και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, ωστόσο η αύξηση των εμβολιασμένων είναι βασική προτεραιότητα.

Από τους 381 διασωληνωμένους σήμερα, 5/9, το 90,03% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ μόλις το 9,97% είναι εμβολιασμένοι. Είναι βέβαιο πως η αύξηση των εμβολιασμών θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι απώλειες θέσεων στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν, γεγονός που ήδη φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργικότητα του ΕΣΥ.

Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς

Όπως δήλωσε στο Mega o γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρατηρείται μία κάμψη ενώ το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο από ό,τι σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είπε πως «μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε αναμνηστική δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως μετά από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

Τρίτη δόση σε όλους άνω των 60 ετών

Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), φαίνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει «κλειδώσει» ότι θα πάμε για την τρίτη δόση και είναι έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο.

Στόχος είναι να προφυλαχτούν οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευάλωτες ομάδες με με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι πιο εύκολο να νοσήσουν και να νοσηλευτούν.

Ήδη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση των ανοσοκατασταλμένων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σειρά για την τρίτη δόση του εμβολίου του κοροναϊού παίρνουν:

  • Όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών
  • Ειδικές ομάδες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί

Το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν διά ζώσης, και μάλιστα θα κλείνουν πιο δύσκολα εάν εντοπιστεί κρούσμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει ξεκινήσει, με τους ειδικούς να έχουν ανακοινώσει αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολικές μονάδες.

Μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας θεωρούν δεδομένο ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα αφήσει το αποτύπωμά του στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς οι περισσότεροι μαθητές είναι ανεμβολίαστοι ενώ όπως έχει φανεί η μετάλλαξη Δέλτα δεν κάνει ηλικιακές… διακρίσεις μολύνοντας ακόμη και παιδιά.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι εάν θα μπορέσουν να κρατηθούν χαμηλά τα κρούσματα στα παιδιά.

Όπως τόνισε πάντως, η νέα υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα θα παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και πως αυτή θα αποτυπώνεται στα σχολεία.

«Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα