
Στην παλαίωση 500 φιαλών κρασιού στα τρεχούμενα νερά του ιστορικού ποταμού Αράπιτσας προχώρησαν οι ναουσαίοι οινοπαραγωγοί, την περασμένη Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, στο χώρο Θυσίας στη Νάουσα.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Νάουσας και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.
Με την βύθιση των κρασιών στην Αράπιτσα οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί αλλά και οι φορείς που συμπράττουν, στην πρότυπη αυτή δράση, θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.
«Το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας αποτελεί πηγή έμπνευσης και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Η συμβολή του είναι μεγάλη, τόσο στην ιστορία, την κουλτούρα και τη γαστρονομία της περιοχής, όσο και στην καθιέρωση της δυναμικής της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς. Σήμερα ζούμε ακόμα μία ιδιαίτερη περίοδο του οίνου της Νάουσας. Οι οινοπαραγωγοί μας οργανώνονται, ενώνουν δυνάμεις και αντιλαμβανόμενοι τις επιταγές και τα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής στρέφονται στις διεθνείς αγορές, με σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας. Το μέλλον είναι εδώ λοιπόν. Άλλωστε αν θέλαμε να δώσουμε πραγματικά τον χαρακτήρα και την ταυτότητα αυτού του τόπου τότε ναι, «Νάουσα πόλη του Οίνου» είναι ακριβώς η ταυτότητά μας» τόνισε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης επεσήμανε: «Το εγχείρημα της βύθισης των κρασιών στο ποτάμι της Αράπιτσας ήταν μια ιδέα της ομάδας εργασίας του Συνδέσμου μας και αποτελεί ένα καινοτόμο πείραμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για μια έρευνα, μέσα από την οποία θα δούμε πώς παλαιώνει ένα ξινόμαυρο κρασί στο γλυκό νερό και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Οι φιάλες θα παρακολουθούνται σε ετήσια βάση από οινολόγους έως την παλαίωσή τους σε αυτές τις συνθήκες».
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια καινοτόμα και πρωτοπόρα δράση του Δήμου Νάουσας και των οινοποιών, με στόχο την ανάδειξη του οινοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο πλευρό όλων των δράσεων που αναδεικνύουν και προβάλλουν τον πλούτο της περιοχής μας».
Η αμπελοκαλλιέργεια, η παραγωγή οίνων και το εγχείρημα της βύθισης κρασιών
Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στην περιοχή της Νάουσας Ημαθίας ξεκινά από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με γραπτές αναφορές. Σήμερα, ο αμπελώνας της, συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 στρεμμάτων κυριαρχείται από την ποικιλία ξινόμαυρο, η οποία είναι αυτόχθονη και αναγνωρίστηκε από το 1971 ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας. 15 από τα 24 οινοποιεία της, τα περισσότερα οικογενειακά, είναι επισκέψιμα.
Το ξινόμαυρο της Νάουσας, εκφράζει τα εμβληματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας: σκούρο χρώμα, υψηλή οξύτητα κάπως τραχιά αλλά κομψή και πλούσια δομή και στιβαρές τανίνες, με φρουτώδη και αρωματική επίγευση. Δίνει κρασιά κατάλληλα για παλαίωση, πολλών διαφορετικών τύπων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Συνοδεύει άψογα το κόκκινο κρέας, τα τυριά και την σοκολάτα.
Όπως προαναφέρθηκε, με τη βύθιση των κρασιών οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου. Έτσι βύθισαν στο ποτάμι της Αράπιτσας, 500 φιάλες κρασιού ξινόμαυρο, εσοδείας των τελευταίων τεσσάρων ετών από 22 οινοποιεία της Νάουσας, με σκοπό την παλαίωση του στις ειδικές συνθήκες του τρεχούμενου νερού του ποταμού. Οι λάτρεις του κρασιού θα έχουν τη χαρά να δοκιμάσουν στο μέλλον τα πεπαλαιωμένα αυτά κρασιά, που βυθίστηκαν στο ποτάμι, στα καταστήματα εστίασης και στα ξενοδοχεία της περιοχής, συνδυασμένα με τοπική κουζίνα από φρέσκα προϊόντα παραγωγής της περιοχής.
Οι οινοποιοί επέλεξαν το ποτάμι της Αράπιτσας, διότι αποτελεί για τους Ναουσαίους σημείο αναφοράς της ιστορίας τους. Εκεί βρήκαν «καταφύγιο» οι Ναουσαίες το 1822, πέφτοντας στα νερά με τα παιδιά τους και θυσιάζοντας τη ζωή τους για να μην λεηλατηθούν από τους Τούρκους καθώς και γιατί αποτέλεσε, τον 19 ο αιώνα, εφαλτήριο της οικονομικής εμπορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου, προσφέροντας την υδροηλεκτρική του ενέργεια στις βιομηχανικές μονάδες και καθιστώντας την Νάουσα ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σήμερα εξακολουθεί να είναι εφαλτήριο ανάδειξης της ισχυρής ταυτότητας της Νάουσας ως πόλη του Οίνου και των Γεύσεων.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση