Σε επίσημο έγγραφο – ανάλυση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να ενισχυθεί με εναλλακτικούς τρόπους μη τραπεζικής χρηματοδότησης».

Οι συντάκτες του εγγράφου συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους τα επιχειρηματικά κεφάλαια, αλλά και την εμβάθυνση των ελληνικών κεφαλαιαγορών, «που», όπως τονίζουν, «εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλή ανάπτυξη».

Στο ίδιο έγγραφο διαβάζω: «Η βιώσιμη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη μετάβασή της σε ένα πράσινο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να ευνοήσει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. Η κρατική στήριξη μπορεί επίσης να είναι δικαιολογημένη για τη μόχλευση ιδιωτικών επενδυτών και την προώθηση του δανεισμού σε βιώσιμες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες σε έλλειμμα χρηματοδότησης με εύλογο κόστος, μέσω του σχεδιασμού χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία αποφεύγουν τον παραγκωνισμό ή τις αρνητικές επιπτώσεις του ηθικού κινδύνου».

Για τους εναλλακτικούς τρόπους

Σωστές και χρήσιμες οι επισημάνσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ας δώσουμε την προσοχή μας στο σκέλος των εναλλακτικών τρόπων μη τραπεζικής χρηματοδότησης.

Μόλις, χτες ανακοινώθηκε ότι το Virtus South European Fund, ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας Ideal Group -που, στο μεταξύ, έχει αναπροσανατολίσει και  διευρύνει τις δραστηριότητές της, ενσωματώνοντας εταιρείες που διακρίνονται για την καινοτομία και την εξωστρέφεια-, προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους επενδυτές.

Μέσω αυτής της διαδικασίας πέρασε σε χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών -αποκλειστικά σε φορείς όπως εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσίας αλλά και ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα- το 12,6% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.

Πάνω-κάτω, οι λεπτομέρειες αυτής της μη συνηθισμένης τα τελευταία πολλά χρόνια συναλλαγής έχουν γραφτεί και εν πολλοίς, εξηγηθεί. Και όμως, χρειάζεται να επισημανθούν με αφορμή την επιτυχημένη αυτή διάθεση αξιοσημείωτου ποσοστού μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ορισμένα στοιχεία.

Η επιλογή της Virtus βρήκε απρόσμενη ανταπόκριση και αποδοχή εκ μέρους της αγοράς. Ουδείς εκ των επιλεγμένων θεσμικών επενδυτών αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία αλλά να τοποθετήσει κεφάλαια τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση υπερεπάρκειας, αρκεί να υπάρχουν αξιόπιστες και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Το εγχείρημα της Virtus που διαχειρίζεται το fund -με τους αδελφούς Λάμπρο και Δαμιανό Παπακωνσταντίνου να αποτελούν προβεβλημένα πρόσωπα της διευθυντικής της ομάδας- κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν μιας και έπρεπε να συνδυάσει διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας εταιρείες.

Για παράδειγμα, στο χαρτοφυλάκιο της Ideal ανήκει σήμερα μια εταιρεία παραγωγής και διάθεσης premium αναψυκτικών που έχει κατακτήσει με τις «μπουρμπουλήθρες» της την διεθνή αγορά και ξεκίνησε από μια μπάρα σε μπαράκια στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για τη φίρμα Three Cents της ESM Effervescent Sodas Management Limited.

Το ένα στοιχείο, λοιπόν, έχει να κάνει με την ευχέρεια των θεσμικών επενδυτών να ανταποκρίνονται σε ενδιαφέρουσες προτάσεις με προοπτική.

Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο και θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια το σκηνικό της αγοράς, είναι η επανεμφάνιση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, πάντα και παντού, αποτελούν τον πυλώνα των κεφαλαιαγορών.

Με άλλα λόγια, χρειάζονται πολλαπλές εκδόσεις με μέλλον και προοπτική για την ενδυνάμωση της αγοράς, κάτι που θα βοηθήσει και το ελληνικό δημόσιο μέσω των εξουσιοδοτημένων φορέων όπως το Υπεραταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ κ.λπ. να προχωρήσει με άνεση σε τολμηρές κινήσεις έχοντας ένα ακροατήριο που αρχίζει να «ακούει»…

Σε αυτό το ακροατήριο, κεντρικός θα είναι ο ρόλος των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα που αλλάζει και ο χάρτης της επικουρικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion