
Επιτακτική είναι για τις τράπεζες η ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων, καθώς λόγω των επιτυχημένων κατά τα άλλα κινήσεων εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των ισολογισμών τους, τα υπόλοιπα των δανείων τους μετά από προβλέψεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 15 μήνες (Ιανουάριος 2020 – Ιούνιος 2021) συρρικνώθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ, πέφτοντας από τα 144 στα 138,1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη έτρεξε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με πολύ υψηλούς ρυθμούς, μέσω των αναπτυξιακών δράσεων εγγυοδοσίας και επιδότησης τόκων που ενεργοποίησε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Πρόκειται για μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, καθώς είναι προγραμματισμένες οι τελευταίες μεγάλες πωλήσεις / τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, μπορεί οι επισφάλειες να αποτελούν βαρίδι για τον κλάδο, ωστόσο συμμετέχουν σε ένα βαθμό τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στο ενεργητικό του.
«Κι αν μέχρι στιγμής η επίπτωση στην κερδοφορία δεν είναι σημαντική, καθώς καταγράφηκαν έκτακτες υπεραξίες κατά βάση από ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων, τα πράγματα στη συνέχεια θα δυσκολέψουν» αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
Τα υπόλοιπα των δανείων μετά από προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων

Σε εκατ. ευρώ
Αύξηση εκταμιεύσεων
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «οι συστημικοί όμιλοι καλούνται, παράλληλα με άλλες ενέργειες, να αναλάβουν δράση για την αύξηση των εκταμιεύσεων προς την πραγματική οικονομία, προς ενίσχυση των εσόδων τους».
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν θέσει πολύ υψηλούς στόχους για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των οποίων ο νέος δανεισμός για επενδυτικά σχέδια θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Το σχέδιό τους δε, στοχεύει στην προώθηση του μεγαλύτερου μέρους των σχετικών επενδύσεων έως και το 2024, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αναπλήρωση της αναπόφευκτης, λόγω εξυγίανσης, μείωσης των καθαρών δανειακών υπολοίπων και των εσόδων από τόκους.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες προσβλέπουν σε αύξηση της ζήτησης για δανεισμό και από τα νοικοκυριά, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της κτηματαγοράς.
Παρά την ενίσχυση των μεγεθών από το 2018 έως και σήμερα, οι συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις δεν έχουν περάσει σε θετικούς ρυθμούς αύξησης. Οι αποπληρωμές δηλαδή παραμένουν υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.
Ενίσχυση μέσω προμηθειών
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας του κλάδου θα παίξουν και τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία μπορούν να αυξηθούν μεταξύ άλλων από τις εξής πηγές:
-Από τα έξοδα που χρεώνονται στα δάνεια
-Από την επιβολή νέων προμηθειών σε τραπεζικά προϊόντα και συναλλαγές
-Από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω των αποκλειστικών συνεργασιών με τρίτες εταιρείες
-Από τη μεταφορά καταθέσεων σε επενδυτικά προγράμματα, καθώς τα επιτόκια στα προϊόντα πρώτης ζήτησης βρίσκονται ουσιαστικά στο 0%
-Από την αύξηση των εκδόσεων ομολογιακών τίτλων, στη διαχείριση των οποίων συμμετέχουν οι τράπεζες


Latest News

Επιβεβαιώνει η ΒΙΣ συζητήσεις της οικογένεια Φιλίππου με ξένο όμιλο
Η ανακοίνωση της εταιρείας

Το σχέδιο των τραπεζών για τις προθεσμιακές καταθέσεις - Θα πάρουμε περισσότερα χρήματα;
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις των πολιτών

Κλουκίνας - Λάππας: Τι απαντά για τη μεταβίβαση του 47%
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η εταιρεία

Οι μπετονιέρες, τα μωρουδιακά, η Zara και το ρήγμα στην Κλουκίνας - Λάππας
Στον όμιλο Intracom περνά ο έλεγχος της Κλουκίνας – Λάππας – Στόχος το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων

Γιατί ο 92χρονος «σοφός της Όμαχα» θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι αναμφισβήτητα ο πιο πολυσυζητημένος επενδυτής της αγοράς μετοχών της εποχής μας

Λύση της συνεργασίας τους ανακοίνωσαν ΤΜΕΔΕ και Ellington
Τι αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση

Το 27,61% των μετοχών της «Κλουκίνας - Λάππας» στην Intracom
Έπεται συνέχεια με την εξαγορά μεγαλύτερου ποσοστού

Τι ζητά το ΕΒΕΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Ποιες παρεμβάσεις που αφορούν την επιμελητηριακή νομοθεσία κρίνονται ως θετικές

Ραγδαίες εξελίξεις στην Attica Bank
Τι ανακοίνωσαν η τράπεζα, το ΤΜΕΔΕ και η Ellington

O κροίσος που τα «βάζει» με έναν κλάδο 365 δισ.
Η εταιρεία του προσφέρει 350 συνταγογραφούμενα φάρμακα σε τιμή κόστους