Οι αποκλίνουσες τάσεις που παρατηρούνται στον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με την αντίστοιχη των ΗΠΑ όταν πρόκειται να χαλαρώσει τη νομισματική στήριξη, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο Τρισέ, ο οποίος ηγήθηκε της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτίμησε  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιβραδύνει την αγορά έκτακτων ομολόγων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Επεσήμανε ωστόσο, ότι δεν προβλέπει από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να ακολουθήσουν την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία προσπαθεί να αρχίσει σταδιακά να εξαλείφει τα νομισματικά κίνητρα φέτος.

«Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σύμπαν, μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», είπε ο Τρισέ. «Στις ΗΠΑ υπήρχε μια δέσμευση να αγοράζουν ακριβώς το ίδιο ποσό κάθε μήνα, και αυτή είναι μια σαφής δέσμευση. Επομένως το tapering σημαίνει κάτι. Στην Ευρώπη υπάρχει ευελιξία ».

Ο Τρισέ προειδοποίησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ δεν μπορούν να συγκριθούν, ιδίως όταν εξετάζονται δείκτες που εξαλείφουν την επίδραση της ασταθούς τιμής της ενέργειας και των τροφίμων. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συζητούν δημόσια εάν η βελτίωση των προοπτικών δικαιολογεί μια συζήτηση για το πότε θα τερματιστεί η έκτακτη υποστήριξή τους για την κρίση.

«Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στην Ευρώπη, κατά τη δική μου ανάγνωση, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε επίπεδο που θα ήταν ανησυχητικό», είπε ο Τρίσε. «Όποια απόφαση και αν πάρουν, αυτό που χαίρομαι είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή