Με το «κλειδί στο χέρι» θα γίνει η αναμόρφωση των 14 γηραιότερων συρμών της Γραμμής 1 του μετρό, του γνωστού Ηλεκτρικού. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την ενίσχυση του δικτύου που ενώνει τον Πειραιά με την Κηφισιά, στο οποίο και εντοπίζονται σήμερα τα μεγαλύτερα «κενά» λόγω της παλαιότητας των συρμών, που μετρούν ηλικίες από 20 έως 40 έτη.

Ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για το ολικό λίφτινγκ 14 συρμών 8ης γενιάς που φτάνουν και τα 40 έτη βγήκε στον αέρα από τη ΣΤΑ.ΣΥ. Το έργο, προϋπολογισμού 86,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων, όπως η Siemens και η Alstom, που έχουν ήδη προμηθεύσει συρμούς στα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ δεν αποκλείεται και εκτός Ευρώπης ενδιαφέρον.

Θα ακολουθήσει, σε ένα εξάμηνο περίπου, ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση της επόμενης γενιάς συρμών του ηλεκτρικού, που ήδη προετοιμάζεται από τη ΣΤΑ.ΣΥ.

Λίφτινγκ σε 70 οχήματα για ορίζοντα 25 ετών

Το έργο δημοπρατείται ως turn-key project, δηλαδή σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι». Ο ανάδοχος δηλαδή αναλαμβάνει βάσει των αναλυτικών προδιαγραφών και λειτουργικών απαιτήσεων που ορίζονται στο τεύχος του διαγωνισμού να παραδώσει τους 14 συρμούς των 5 οχημάτων της Γραμμής 1, ήτοι 70 συνολικά οχήματα, πλήρως αναβαθμισμένους και ικανούς για παραγωγική λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής μελέτης, των 14 συρμών, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών συρμών αρχικής υποστήριξης. Ο συνολικός χρόνος παράδοσης του συμβατικού αντικειμένου υπολογίζεται σε 1.020 ημερολογιακές ημέρες. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Η παράδοση του πρώτου συρμού, που θα γίνει το «πραγματικής κλίμακας ομοίωμα» και για τους υπόλοιπους, υπολογίζεται σε 300 ημέρες. Εν συνεχεία, ο πρώτος ανακαινισμένος λειτουργικός συρμός θα παραδοθεί σε χρόνο 19 μηνών (570 ημερών) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, άλλοι τέσσερις στους 25 μήνες, και άλλοι πέντε στους 30 μήνες.

Με την ολική ανακαίνιση, οι συρμοί θα έχουν πια ανανεωμένη εμφάνιση προσομοιάζοντας περισσότερο με τους συρμούς των Γραμμών 2 και 3. Μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση παραθύρων και καθισμάτων, τη συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, νέο δάπεδο και πλευρικά τοιχώματα, την εγκατάσταση φωτισμού LED και νέου κλειστού κυκλώματος καμερών και οθονών πληροφόρησης κοινού. Οι συρμοί θα είναι προσβάσιμοι στα ΑμεΑ ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για αμαξίδια.

Με ραντεβού για τους ενδιαφερόμενους

Όπως μάλιστα προβλέπεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν, κατόπιν ραντεβού, τις εγκαταστάσεις της Γραμμής 1 της ΣΤΑ.ΣΥ., προκειμένου να επιθεωρήσουν μακροσκοπικά τους συρμούς και να αντλήσουν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να διαπιστώσουν την υφιστάμενη κατάσταση των 14 τρένων κι εν συνεχεία να διαμορφώσουν αρτιότερα την προσφορά τους. Για να κλείσουν το ραντεβού τους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ως τις 20.09.2021 να υποβάλλουν εγγράφως το αίτημά τους προς τη ΣΤΑ.ΣΥ. μέσω του ΕΣΗ∆ΗΣ.

Η καταληκτική ημερομηνία των προσφορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2021 και ώρα 12:00, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 12.00.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις