Μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης, οι ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο μεταίχμιο, σε ένα σημείο καμπής, όσον αφορά την αύξηση των χορηγήσεων απόρροια και των εισροών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε η Morgan Stanley.

Με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διαπραγματεύονται 0,3 ως 0,5 φορές της λογιστική τους αξία για το 2022, συστήνει τοποθετήσεις ανάλογες της αγοράς (equalweight) για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς με τιμές στόχους τα 1,40 ευρώ και τα 1,52 ευρω αντίστοιχα και «αύξηση θέσεων» (overweight), για την μετοχή της Eurobank (τοπ επιλογή από τον κλάδο) με τιμή στόχο στο 1,07 ευρώ.

Καθώς η Ελλάδα είναι από τους ποιο ευνοημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα λάβει 31 δισ. ευρώ έως το 2026, οι ροές αυτές αποτελούν ένα σημείο καμπής για την αύξηση των χορηγήσεων η οποία θα κινηθεί με ρυθμό 5,5% ετησίως για τα δάνεια (κυρίως επιχειρηματικά) που θα εκτελούνται για την περίοδο 2020-2024.

Οι εκτιμήσεις της για περίπου 6,5-8,5 δισ. ευρώ της επέκτασης της αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων το 2020-2024 είναι συντηρητικές σε σχέση με τους στόχους των τραπεζών (περίπου 10 δισ. ευρώ), καθώς περιμένει αποδείξεις εκτέλεσης στα επόμενα τρίμηνα.

Τα έσοδα από τόκους θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς στο πρώτο εξάμηνο φέτος, το 7%-25% των εσόδων από τόκους για τις ελληνικές τράπεζες προέρχονταν από τα NPEs, γεγονός που οδηγεί σε πιέσεις στο top line από την εκκαθάριση των ισολογισμών.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμά πως ως το 2024 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα υποχωρήσουν στο 6% από το 41% το 2019, απόρροια των τιτλοποιήσεων και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις