Εκτός από το ψήφισμα της Στροφυλιάς (ευτυχώς!)- από το μέτωπο της ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας-  υπάρχουν και τα καλά νέα από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Για παράδειγμα, τον επικρατέστερο  για την ΔΕΠΑ Υποδομών θα τον ξέρουμε πιθανότατα την Πέμπτη και την Παρασκευή για ΔΕΔΔΗΕ! Υπενθυμίζεται ότι μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ πουλάνε και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

_______________________________________

 Η Αναγγελία

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα διανείμει μέρισμα ανάπτυξης στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, θα επιχειρήσει να περάσει από την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Αυτή θα είναι η βασική εξαγγελία.

Ο Τρόπος: Το πως θα διανεμηθεί, δεν έχει διευκρινισθεί. Πιθανότατα μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών από το 2022. Επίσης θα δοθούν υποσχέσεις για ουσιαστικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών, αλλά από το 2023.

Η Σημείωση: Θυμίζουμε ότι αυτή θα είναι η χρόνια των εκλογών…

Οι Συσκέψεις: Τα παραπάνω αποφασίσθηκαν στις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των μελών του οικονομικού επιτελείου, Χρήστου Σταϊκούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη τις τελευταίες μέρες.

_____________________________

Το Κλίμα

Το Κλίμα αλλάζει στην Οικονομία, ένα από τα ισχυρά – ίσως το ισχυρότερο- της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκτίναξη του ποσοστού αύξησης  του ΑΕΠ – αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020- δημιουργεί νέες συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της. Με βάση αυτήν την επίδοση είναι κάτι δεδομένο ότι για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7% και έπεται ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αλλά, δεν είναι μόνο το ΑΕΠ. Η επιτυχημένη έκδοση ομολόγων της Eurobank -στα 800 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της- αλλά και τα χαμόγελα των πωλητών για το ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΠΑ Υποδομών είναι σημάδια μιας ισχυρής επικείμενης ανάκαμψης.

______________________________

Η Στροφυλιά

Η Στροφυλιά είναι ένα μικρό χωριό στη βόρεια Εύβοια που ανήκει στο Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας. Έγινε γνωστή τελευταία ως τόπος που φιλοξένησε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε μετά από «κάλεσμα του σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και των επιτροπών πυρόπληκτων», με προβεβλημένη παρουσία του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς.

Οι συγκεντρωμένοι με τις γνωστές δημοκρατικές διαδικασίες ενέκριναν ψήφισμα – το περίφημο ψήφισμα της Στροφυλιάς- το οποίο χτες έγινε σημαία στην εκδήλωση στη Λίμνη όπου ο Σταύρος Μπένος είχε προγραμματίσει να μιλήσει για το πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης της βόρειας Ευβοίας. Αλλά, μπροστά στο ψήφισμα της Στροφυλιάς τι χρεία Μπένου έχουν οι λαϊκές δυνάμεις;

 _______________________________

 Οι Κλήσεις

Νέα επεισόδια έρχονται να προστεθούν στο σήριαλ Αποστολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί της Τρίτης είχε πάψει να απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις που του έκαναν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και αναγκάστηκε να τον αναζητήσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Τι Συνέβη: Ο ναύαρχος ούτε τότε προειδοποίησε τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του. Κι ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία…

Στην Προεδρία: Πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι γεγονότα επιμένουν ότι ο κρητικής καταγωγής ναύαρχος (γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957) συνέχιζε τις επαφές και τις επικοινωνίες με την Προεδρία της Δημοκρατίας (θέματα σχετικά με την ορκωμοσία του) και μετά την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σαν να μην έτρεχε τίποτα…

Ο Σχεδιασμός: Στο εξής, το Μαξίμου θα επενδύσει στην προσπάθεια προσέγγισης που έκανε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στην «στείρα» άρνηση που συνάντησε. Στη λογική, ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Είναι κι αυτό μια άποψη

Ο Σχεδιασμός1: Επίσης αποφασίσθηκε στην πρωθυπουργική ομιλία της ΔΕΘ να γίνει μια μεγάλη αναφορά στη διετία που προηγήθηκε. Αν και αρχικά δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση. Τώρα, κρίνεται απαραίτητη, περίπου ως υπενθύμιση.

—————————————————

Το Deal

Μπορεί να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις προσφορές που κατατέθηκαν αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό πέριξ των 700 εκατ. ευρώ που κατέθεσαν οι Ιταλοί και συγκεκριμένα η Italgas.

Στην Ευθεία: Η βελτίωση έφερε αποτέλεσμα, κάτι που μάλλον θα επιβεβαιωθεί με πανηγυρικό τρόπο την Πέμπτη. Με άλλα λόγια, κοντός ψαλμός αλληλούια!

_______________________________

Το Χαρτοφυλάκιο

Περίπου ως… μελλοθάνατο αντιμετωπίζουν τον Θάνο Πλεύρη πολλοί από τους συναδέλφούς του. Κι αυτό γιατί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θεωρείται δεδομένο, ενώ οι αντοχές του συστήματος υγείας είναι πλέον περιορισμένες.

Η Επιλογή: Ο Θάνος Πλεύρης ήταν η τρίτη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για τη θέση του υπουργού Υγείας. Προηγήθηκαν δυο αρνήσεις, η μια εκ των οποίων «ηχηρή».

Το Συμπέρασμα: Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Πλεύρη επιχειρεί να ανακόψει και τις οποίες κυβερνητικές διαρροές προς τα δεξιά, που τελευταία καταμετρώνται αξιοσημείωτες

Το Ερώτημα: Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση; Ότι οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση, μπορεί και να επιστρέψει. Το μήνυμα αφορά και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύεται.

—————————————————————-

Τα Έσοδα

Ποια είναι η νεότερη εκτίμηση για την πορεία των τουριστικών εσόδων φέτος; Ότι θα διαμορφωθούν τελικά στο 50% της χρονιάς – ρεκόρ του 2019. Τι σημαίνει αυτό; Στη πράξη, ένα ποσό περί τα 9 με 10 δις ευρώ. Αντιθέτως, οι αφίξεις δεν προσεγγίζουν τον στόχο.

Η Εξήγηση: Όσοι ήρθαν δαπάνησαν 20% πάνω από όσα το 2019. Προφανώς, επειδή δεν το 2020 δεν έκαναν διακοπές. Οπότε μπορούσαν να ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Και το έκαναν.

Η Εκτίμηση: Η φετινή σεζόν εκτιμάται θα διαρκέσει ως τις αρχές Νοεμβρίου. Με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε πολλούς προορισμούς.

_______________________________________

Η Προεδρική Εκλογή

Ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία για την εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ; Σημειώστε: Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου.

———————————————————–

Τα Λεφτά

Αν και δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι προσφορές των 4 διεκδικητών του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τα στοιχήματα, στηριγμένα σε φήμες, παίρνουν και δίνουν.  Οι φήμες στην αγορά κάνουν λόγο για ένα ποσό που έχει δοθεί από διεκδικητής πέριξ του 1,2 δις ευρώ, αλλά, προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Το σίγουρο είναι ένα και μόνο: Η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει με τον τρόπο αυτό στη διαγωνιστική διαδικασία βρήκε όχι μόνο ανταπόκριση από την αγορά αλλά άνοιξε το δρόμο και για νέες τολμηρότερες πρωτοβουλίες τώρα που οι επενδυτές είναι κάτι παραπάνω από ζεστοί!

Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές προσφορές για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλλαν τα funds KKR, CVC, First Sentier και Macquarie.

_______________________________

Το Ψηφιακό Χάσμα

Σε ένα επίσημο έγγραφο ανάλυσης των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβάζω: «Η δημοπρασία αδειοδότησης για τα δίκτυα 5G ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2020.

Με μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες επενδύσεις, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη των στόχων Gigabit για το 2025 και να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα με επενδύσεις όπως η διασύνδεση των κύριων νησιών μέσω οπτικών ινών, οι διασυνοριακοί διάδρομοι 5G και η διασύνδεση νησιών με υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, σε συνδυασμό με λύσεις διαστημικής τεχνολογίας».

Η θεραπεία του ψηφιακού χάσματος ακούει στο όνομα: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα βρει κανείς όλα τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα το 2025.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories