Όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα μπορεί να το λατρεύουν, αλλά νιώθουν το ίδιο και οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ; Από την Τρίτη, το bitcoin είναι ένα επίσημο νόμισμα στο έθνος της Κεντρικής Αμερικής, μαζί με το δολάριο των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη τέτοια κίνηση στον κόσμο, που προωθήθηκε από τον Πρόεδρο Nayib Bukele μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τότε που το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τον σχετικό νόμο. Σε γενικές γραμμές μοιάζει με ένα σημείο που είναι πολύ επικίνδυνο.

Το Ελ Σαλβαδόρ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα από το εξωτερικό – περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ανέρχονταν σχεδόν στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Τα παραδοσιακά κανάλια λαμβάνουν μεγάλες προμήθειες, ώστε οι συναλλαγές bitcoin χωρίς αμοιβές να είναι επωφελείς. Η καινοτομία θα έχει επίσης δημοφιλή απήχηση επειδή ο Bukele έχει υποσχεθεί ότι όσοι εγγραφούν στο ψηφιακό πορτοφόλι της κυβέρνησης θα λάβουν bitcoin αξίας 30 δολαρίων, ίση με την αμοιβή περίπου τριών ημερών με τον ελάχιστο μισθό της χώρας.

Ωστόσο, ο κατάλογος των πιθανών μειονεκτημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Πρώτον, υπάρχει η αστάθεια του bitcoin. Το κρυπτονόμισμα έχει κάνει κάποιους επενδυτές πλούσιους, αλλά είναι ευάλωτο σε τεράστιες πτώσεις καθώς και σε ανόδους. Αυτό το καθιστά μια δυνητικά επικίνδυνη επένδυση για ανθρώπους σε μια φτωχή χώρα. Η επιλογή ενός λεγόμενου σταθερού νομίσματος, stablecoin, που υποστηρίζεται από δολάρια και όχι bitcoin, θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα.

Δεύτερον, υπάρχει ο ευρύτερος κίνδυνος για την οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ. Η Moody’s Investors Service τον Ιούλιο υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εν μέρει λόγω του σχεδίου bitcoin. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης εκφράσει επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι το σχέιδο αυτό θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ στη χώρα.

Το Bitcoin θέτει άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που σχετίζονται με τη ρύθμιση σε τομείς όπως το ξέπλυμα χρήματος και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα λόγω του τεράστιου υπολογιστικού δυναμικού που απαιτείται για την επικύρωση των συναλλαγών.

Κάποια από αυτά μπορεί να ξεπεραστούν. Άλλες πτυχές, κατά την παράδοση της Silicon Valley, μπορεί να είναι η καινοτομία που αντιπαραβάλλεται με παλιούς φίλους- μέρος της προβολής για ορισμένους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων στα κοινωνικά μέσα. Αλλά για τον Bukele, ο οποίος ασχολείται ήδη με ένα εύθραυστο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ένα στοίχημα με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners