Ανακάμπτει με καλύτερους ρυθμούς από τις αρχικές προβλέψεις η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από 20 σχεδόν μήνες τα 2 εκατ. επιβάτες τον Αύγουστο του 2021, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καλύπτει σταδιακά το χαμένο έδαφος με αργότερο βέβαια ρυθμό από τους περιφερειακούς αερολιμένες που εφέτος κυριάρχησαν στα θερινά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο έχουν διακινηθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας 6.630.710 επιβάτες.

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Αύγουστο, που αποτελεί παραδοσιακά και την κορυφή της τουριστικής σεζόν, εμφανίστηκε μεν βελτιωμένη κατά 75,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όμως ήταν 30,6% κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε απόλυτα νούμερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχθηκε 2.110.033 επιβάτες.

Στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών αερολιμένων

Παρόλα αυτά, υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε για τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με το Eurocontrol, μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου φιγουράρει μες το τοπ 10 των μεγάλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τις περισσότερες πτήσεις.

Ειδικότερα, βρέθηκε στην 9ηθέση με 701 πτήσεις την ημέρα. Για την ίδια περίοδο, πρώτο στέφθηκε το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ με 1.074 πτήσεις ημερησίως και δεύτερο αυτό της Κωνσταντινούπολης με 1.015 πτήσεις την ημέρα.

Η σταδιακή ανάκαμψη του Αυγούστου ήρθε ως συνέχεια μιας  βαθμιαίας βελτίωσης που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από τα μέσα Μαΐου και κατόπιν με την περίοδο αιχμής των θερινών διακοπών. Η βελτίωση, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν πιο εμφανής στην εγχώρια κίνηση, η οποίας ήταν κατά 19,4% μειωμένη σε σχέση με το 2019. Την ίδια στιγμή, η διεθνής κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσίασε μεν σημάδια ανάκαμψης, αλλά εδώ η μείωση ανήλθε στο 35,4% σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, από την αρχή του έτους ως και τον Αύγουστο, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6,6 εκατ. επιβατών και, αν και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020 κατά 10,6%, «έπιασε» μόλις στο 38,4% της κίνησης του 2019 (-61,6%).

Ακολουθώντας τη διεθνή τάση, που θέλει την ανάκαμψη στο εσωτερικό να είναι ταχύτερη από ότι στις διεθνείς πτήσεις, οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 18,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες περιορίστηκαν στο +5,7%. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι εξωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 50,3% και 66,6% αντίστοιχα.

Η πορεία των εμβολιασμών, αλλά και η υγειονομική εικόνα του φθινοπώρου, κατά το οποίο το κλίμα των κρατήσεων παραμένει για την ώρα ιδιαίτερα θερμό, θα κρίνουν αν η αρχική πρόβλεψη για 11,5 εκατ. επιβάτες το 2021 στο αεροδρόμιο της Αθήνας, θα επιβεβαιωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός