Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κλιμακούμενο πληθωρισμό που επιδεινώνεται από την έλλειψη αγαθών και αυτό πιθανότατα θα περάσει στους καταναλωτές σε πολλούς τομείς, ανέφερε την Τετάρτη η Federal Reserve.

Στην περιοδική «Μπεζ Βίβλο» (Beige Book) της οικονομικής εικόνας του έθνους, η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η συνολική ανάπτυξη «μειώθηκε ελαφρώς» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη δημόσια υγεία κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

«Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση της εστίασης, των ταξιδιών και του τουρισμού στις περισσότερες Περιφέρειες, αντανακλώντας  τις ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Delta», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο πληθωρισμός είναι «σταθερός με αυξημένο ρυθμό», με τις μισές περιφερειακές Fed να αναφέρουν «ισχυρή» πίεση, ενώ οι υπόλοιπες μισές ανέφεραν μέτριες πιέσεις.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της έκθεσης δείχνουν ότι το ζήτημα μεγαλώνει. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed παρουσίασε αύξηση 3,6% τον Ιούλιο, αλλά τα περισσότερα άλλα μέτρα είναι υψηλότερα.

«Με τη διάχυτη έλλειψη πόρων, οι πιέσεις στις τιμές των εισροών συνέχισαν να είναι ευρέως διαδεδομένες», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι επιχειρήσεις ανέφεραν «σημαντική κλιμάκωση του κόστους των μετάλλων και των προϊόντων που βασίζονται σε μέταλλα, των υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και των υλικών κατασκευής», αν και η ξυλεία κινήθηκε χαμηλότερα.

«Ακόμη και σε πολύ αυξημένες τιμές, πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα στην προμήθεια βασικών εισροών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η κυκλοφορία του Beige Book έρχεται λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed, περί τα τέλη του μήνα, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η αρχή του tapering προκειμένου να ανακοπούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ολοένα και περισσότεροι τραπεζίτες στις ΗΠΑ ζητούν πλέον να αρχίσει η χαλάρωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων εντός του έτους, εκφράζοντας ανησυχίες για την έξαρση του πληθωρισμού, η οποία μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως