Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης έχει αρχίσει και θα συνεχίσει να διεξάγει συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, με την ελπίδα ότι η μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής θα μετατραπεί σε «πύλη» προς την Κοινή Αγορά του Νότου (MERCOSUR) για την ασιατική οικονομική υπερδύναμη.

Ο ουρουγουανός πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που, ο οποίος πιέζει εδώ και καιρό να συναφθεί εμπορική συμφωνία με την Κίνα ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές βασικών προϊόντων όπως το βοδινό, αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης ότι το Πεκίνο υπέβαλε «επίσημη πρόταση» στο Μοντεβιδέο για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Χθες Τετάρτη ο κυβερνητικός σύμβουλος Άλβαρο Δελγάδο δήλωσε σε δημοσιογράφους πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η Ουρουγουάη να γίνει «πύλη προς τη MERCOSUR» για την Κίνα. «Αυτός είναι ο τελικός στόχος και πιθανόν ο σημαντικότερος», εξήγησε.

Ο κ. Λακάγιε Που είχε δηλώσει τον Ιούλιο πως η κυβέρνησή του θα διαπραγματευθεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα μόνη της, προκαλώντας ένταση με την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Παραγουάη, που ανήκουν επίσης στη MERCOSUR.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης της Αργεντινής, ο Ματίας Κούλφας, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ανακοίνωση αυτή της κυβέρνησης της Ουρουγουάης αργότερα χθες.

Το Μοντεβιδέο «μπορεί είτε να κλείσει διμερή συμφωνία με την Κίνα εκτός MERCOSUR, ή να συνεχίσει να είναι μέλος της MERCOSUR. Οι κανόνες της MERCOSUR είναι ξεκάθαροι: οι συμφωνίες κλείνονται από την Κοινή Αγορά του Νότου, όχι διμερώς», τόνισε ο κ. Κούλφας σε δημοσιογράφους. «Την απόφαση θα τη λάβει η ουρουγουανή κυβέρνηση» και φυσικά «θα παρακολουθήσουμε τι θα κάνει», πρόσθεσε.

Εάν προχωρήσει πράγματι σε σύναψη συμφωνίας με την Κίνα, η Ουρουγουάη θα ακολουθήσει στον δρόμο αυτό τη Χιλή και το Περού.

Ο κ. Λακάγιε Που είπε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε επίσημη μελέτη για τη συμφωνία και τον αντίκτυπό της, την οποία θα δημοσιοποιήσει περί τα τέλη της χρονιάς.

Η Κίνα είναι ήδη ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Ουρουγουάης· απορροφά το 30% των εξαγωγών της, συμπεριλαμβανομένου του 56% του βοδινού κρέατος που εξάγει, του βασικού της προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή