Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ (TTC), με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το TTC, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ τον Ιούνιο, έχει στόχο να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, επικαιροποιώντας παράλληλα τους κανόνες συμμετοχής σε ό,τι αφορά την οικονομία του 21ου αιώνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Έμιλι Χορν.

«Χτίζοντας πάνω στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και την οικονομική μας σχέση –τη μεγαλύτερη παγκοσμίως– προσβλέπουμε στο να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές για το εμπόριο και την τεχνολογία θα αποδώσουν για τους πολίτες μας», δήλωσε η Χορν.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κήρυξαν τον Ιούνιο «ανακωχή» στον 17ετή εμπορικό πόλεμο για τις κρατικές επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της Airbus, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μεγαλύτερη απειλή που εμφανίζεται από τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας με στόχο να αναπτύξει το δικό της ανταγωνιστικό επιβατικό αεροσκάφος.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία αυτή αντανακλά κάποια ην πρόοδο, ωστόσο οι βασικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν εύθραυστες και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για τους τιμωρητικούς δασμούς που σχετίζονται με τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το Εμπόριο Κάθριν Τάι, θα υποδεχθούν τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις για την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Πίτσμπουργκ.

Και βέβαια η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. Η πόλη, που κάποτε ήταν βασικό κέντρο της αμερικανικής χαλυβουργίας, έχει μεταμορφωθεί σε κόμβο για την τεχνολογία και τη βιομηχανία αιχμής μέσω επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ χτίζει σχέσεις με ευρωπαίους εταίρους.

Οι 10 ομάδες εργασίας του νέου συμβουλίου θα ασχοληθούν με θέματα όπως τα πρότυπα στην τεχνολογία, η ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, η περιβαλλοντική και η πράσινη τεχνολογία, η διακυβέρνηση δεδομένων και η ανταγωνιστικότητα, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι έλεγχοι στις εξαγωγές, είπε η Χορν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως