
Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε χαρακτηριστεί και ως η «ναυαρχίδα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ν.Δ. όταν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι μνηστήρες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ και συνεχίζουν να συμμετέχουν στη δεύτερη και τελευταία διαγωνιστική φάση πώλησης του 100% του πάλαι ποτέ ισχυρού κρατικού μονοπωλίου στο φυσικό αέριο, είναι από τα πλέον ισχυρά ονόματα του εγχώριου επιχειρηματικού σκηνικού: C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ- EDISON, Mytilineos και Μotor Oil – ΔΕΗ. Αλλά και παίκτες του εξωτερικού έκαναν την εμφάνιση τους όπως η Shell Gas και η ΜΕΤ Holding.
Ωστόσο, η γνωστή δικαστική διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την ELFE και οι αποζημιώσεις που διεκδικούν η μία από την άλλη ώθησε το ΤΑΙΠΕΔ να βάλει στον «πάγο» τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
ΔΕΠΑ και ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με τη δεύτερη να διεκδικεί αποζημίωση 302 εκ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι την περίοδο 2010-2015 αγόραζε φυσικό αέριο τιμολογούμενο με βάση τη ρήτρα πετρελαίου και όχι όπως συνέβαινε σε άλλα ευρωπαϊκά hubs.
Το δικαστικό θρίλερ
Πρωτόδικα το δικαστήριο (Οκτώβριος 2019) δικαίωσε την ELFE αλλά επιδικάζοντας μικρότερο ποσό της τάξης των 61 εκ. ευρώ. Και οι δύο εταιρίες προσέφυγαν κατά της απόφασης αυτής, με την ELFE πρώτη, να πετυχαίνει εκδίκαση της έφεσης της για τον φετινό Σεπτέμβριο.
Τον περασμένο Ιανουάριο κατά την εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ, το δικαστήριο αποφάσισε τη συνεκδίκαση της υπόθεσης με εκείνη της ELFE, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο του 2019 το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).
Η νάρκη… στην υπόθεση έχει να κάνει με το ενδεχόμενο δικαίωσης της βιομηχανίας με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και τότε ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας να κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο…
Το χρονικό ορόσημο
Τέλη Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των δύο εφέσεων.
Η απόφαση του Εφετείου θα κρίνει την έκβαση της διένεξης αλλά και την τύχη της αποκρατικοποίησης, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα της δίκης θα αργήσει πολλούς μήνες να εκδοθεί. Δεν αποκλείεται επίσης και αναβολή της εκδίκασης.
Αλλά ακόμη κι αν βγει απόφαση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η θιγόμενη πλευρά να στραφεί σε ανώτατο δικαστικό βαθμό επιδιώκοντας τη δικαίωση της.
Τα σενάρια για την αποκρατικοποίηση
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο φάκελος της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας πιθανότατα θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ράφια του ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγές αναφέρουν, ότι πια η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του πωλητηρίου που έχουν βάλει στην εταιρία οι δυο μέτοχοι, το Ταμείο και τα ΕΛΠΕ.
Η αγορά πλέκει διάφορα σενάρια. Σύμφωνα με αυτά το ένα θέλει να μένει η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας παγωμένη μέχρι κάποια στιγμή μετά από πολλούς μήνες να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Το δεύτερο σενάριο θέλει το ενδεχόμενο ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και σύμφωνα με πηγές της αγοράς να επιλέγεται η πώληση της θυγατρικής – «φιλέτο». Ο λόγος για τη «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», την πρώην ΕΠΑ Αττικής. Το χαρτοφυλάκιο της, 450.000 πελάτες και η υγιής οικονομική της κατάσταση, είναι στο στόχαστρο ανταγωνιστών της που συμμετέχουν μάλιστα στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το τρίτο σενάριο δείχνει τους πωλητές της επιχείρησης να παρέχουν εγγυήσεις στον νέο επενδυτή για ενδεχόμενες αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει κατόπιν δικαστικής απόφασης.


Latest News

Κάντο όπως ο Σόιμπλε... Με κουβέρτες και γιλέκα οι γερμανοί τραπεζίτες
Τα δημόσια κτήρια στη Γερμανία έχουν κατεβάσει τον θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου

Πώς απέτυχε ο Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο
Μέσα σε οκτώ μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα 27 κράτη της ΕΕ είχαν αντικαταστήσει περίπου το 80% του φυσικού αερίου που έπαιρναν από τη Μόσχα

Τι αλλάζει στην αγορά πετρελαίου από την Κυριακή - Το εμπάργκο και η «μάχη» για το πλαφόν
Ύστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας - Οι εναλλακτικοί προμηθευτές

Στην αφετηρία η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης
Ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση. Ευνοϊκοί οι όροι χρηματοδότησης με δυνατότητα δανεισμού έως 80% του κόστους επένδυσης.

Σε θέση μάχης τα διυλιστήρια του Κόλπου ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο
Προσπαθούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από την Κυριακή

Ύστατες προσπάθειες στην ΕΕ για το πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα
Γιατί αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συνεδρίαση των διπλωματών - Εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας

Συστάθηκε η κοινοπρακτική εταιρεία Ηellenic Hydrogen των Motor Oil και ΔEH
Στη νέα κοινοπρακτική εταιρεία, η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49%

H ΛΑΡΚΟ αλλάζει σελίδα – Ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς διαγωνισμοί
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα - Τι είπαν Σταϊκούρας και Σκρέκας

Πώς η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό ντίζελ θα επηρεάσει τις τιμές καυσίμων
Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου

Άλλαξε γνώμη ο Μπάιντεν για τα πετρέλαια της Αλάσκας;
Το κρίσιμο διάστημα των 30 ημερών