Το πρώτο διεθνές αεροπλάνο εμπορικής πτήσης αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης του Αφγανιστάν από τις δυτικές χώρες πριν από δέκα περίπου ημέρες, με έναν ανώτατο αξιωματούχο του Κατάρ να δηλώνει ότι το αεροδρόμιο είναι «πλήρως λειτουργικό».

Το αεροδρόμιο είναι «κατά περίπου 90 % έτοιμο για την πραγματοποίηση πτήσεων, αλλά η επαναλειτουργία του σχεδιάζεται σταδιακά», δήλωσε την Πέμπτη ο Μουτλάκ αλ-Καχτάνι, ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ στο Αφγανιστάν.

«Ιστορική μέρα»

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για το Αφγανιστάν, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ λειτουργεί πλήρως. Αντιμετωπίσαμε τεράστιες προκλήσεις … αλλά τώρα μπορούμε να πούμε ότι το αεροδρόμιο είναι κατάλληλο για πλοήγηση», ισχυρίστηκε ο αλ-Καχτάνι.

Το αεροπλάνο της Qatar Airways είχε προσγειωθεί στην Καμπούλ νωρίτερα την Πέμπτη μεταφέροντας βοήθεια. Αναχώρησε για τη Ντόχα του Κατάρ με επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ομάδας αλλοδαπών.

Αξιωματούχοι του Κατάρ δήλωσαν νωρίτερα ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν θα επιτρέψει σε 100 έως 150 Δυτικούς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, να φύγουν από την Καμπούλ τις επόμενες ώρες.

Οι ομάδες τεχνικών από το Κατάρ και την Τουρκία βοήθησαν στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αεροδρομίου, το οποίο υπέστη ζημιές και καταστροφές κατά τη χαοτική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σε μια εναγώνια προσπάθεια να τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, που έληγε στις 31 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ευχαρίστησε το Κατάρ για τη βοήθειά του στη επαναλειτουργία του αεροδρομίου και την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στο Αφγανιστάν.

«Στο εγγύς μέλλον, το αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο για κάθε είδους πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πτήσεων», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, δίπλα στους αξιωματούχους του Κατάρ, από τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου.

Επιβατική πτήση

Ο Αλ-Καχτάνι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το αεροσκάφος της Qatar Airways θα είναι η πρώτη διεθνής εμπορική πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν στα τέλη Αυγούστου.
«Ονομάστε το όπως θέλετε, τσάρτερ ή εμπορική πτήση, όλοι έχουν εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης», δήλωσε ο Αλ Καχτάνι, προσθέτοντας ότι μια ακόμα πτήση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. «Ελπίζουμε ότι η ζωή γίνεται κανονική στο Αφγανιστάν».

Τις τελευταίες ημέρες πάντως υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ των Ταλιμπάν και των οργανωτών πολλών πτήσεων τσάρτερ που ήλπιζαν να απομακρύνουν Αμερικανούς και Αφγανούς που κινδυνεύουν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, από ένα αεροδρόμιο στη βόρεια πόλη Μαζάρ-Σαρίφ.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι θα αφήσουν τους επιβάτες με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα να αναχωρήσουν, αλλά ότι πολλοί από αυτούς εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν τέτοια χαρτιά.

Μετά την απομάκρυνση περισσότερων από 100.000 ατόμων από τη χώρα μαζί με την απόσυρση των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων, εκτεταμένες ζημιές συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο σύντομα θα μπορούσε να επανέλθει το αεροδρόμιο σε ασφαλή λειτουργική κατάσταση για την πραγματοποίηση εμπορικών πτήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής