Αισιόδοξος για τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου περιοδεύει με τον νέο πρόεδρο του ομίλου Γκίκα Χαρδούβελη, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας σε πελάτες της τράπεζας από τη Βόρεια Ελλάδα, αφού αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Εθνική, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια από 15,4 δισ. ευρώ το 2018 σε 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, επισήμανε ότι θα συρρικνωθούν περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο, πλησιάζοντας τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προαναγγελθεί μεταξύ άλλων μία νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, που θα περιορίσει κατά 37,50% το απόθεμά τους στον ισολογισμό της τράπεζας

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της επόμενης χρήσης, ο κ. Μυλωνάς είπε πως στόχος είναι τα λειτουργικά κέρδη να φτάσουν στο τέλος του 2022 τα 500 εκατ. ευρώ και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί στο 9%.

Ενίσχυση επενδύσεων

Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε ότι το μεγάλο βάρος το 2022 θα πέσει στην αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων που σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυλωνάς, επικεφαλής ομάδας στελεχών της Εθνικής, πραγματοποιεί καθημερινά, μαζί με τον κ. Χαρδούβελη, επισκέψεις σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος και συναντήσεις με πολλούς επιχειρηματίες κατά την περίοδο αυτή.

Η διοίκηση της τράπεζας σε μία σειρά από εκδηλώσεις – δείπνα που οργανώνει για τους επιχειρηματίες πελάτες της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τα νέα καινοτόμα προϊόντα που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους πελάτες, μετά τον επιτυχή ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τις νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες της, για τις οποίες έχει καλά προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να παρέχει, παράλληλα με τις χρηματοδοτήσεις, προς τις επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός για το ΤΑ

Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι είναι πανέτοιμη να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο και να στηρίξει σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια τόσο τη χώρα όσο και τους πελάτες της.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει στήσει ήδη μία εξειδικευμένη ομάδα, η οποία:

i. παρέχει διαρκή υποστήριξη σε RMs και πελάτες για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο

ii. διαμορφώνει εξειδικευμένες υπηρεσίες τόσο για υποψήφιους επενδυτές όσο και για προμηθευτές ή αναδόχους έργων και

iii. θα παρακολουθεί την άμεση υλοποίηση των σχετικών αιτημάτων, λύνοντας όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εντός και εκτός της Τράπεζας

«Τα εξειδικευμένα στελέχη της Εθνικής (RMs και υποστηρικτικές ομάδες) σε θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι έτοιμα σήμερα να καθοδηγήσουν την επιχειρηματική μας κοινότητα, πώς μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας» υποστήριξε ο κ. Μυλωνάς.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον

Στο πρώτο δείπνο προς τους πελάτες της στη Θεσσαλονίκη, την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να τελειώνουν. Ξεπερνάμε τα χειρότερα της πανδημίας και αφήνουμε πίσω την εποχή της κρίσης. Γυρίζουμε σελίδα».

Συμπλήρωσε δε πως «δεν είμαστε μόνοι. Η έξοδος από την πανδημική κρίση αποτελεί κοινό στόχο όλων των χωρών του πλανήτη. Στην Ευρώπη προσφέρεται άφθονη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χώρα μας έχει εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο αυτό».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ σημείωσε πως η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της πολυετούς κρίσης.

«Κι αυτό χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τον ψηφιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στην οικονομία, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», εξήγησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις