
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών ξεκίνησε.
Η πλήρης απαλλαγή των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων από την υποχρέωση υποβολής των γνωστών ΜΥΦ είναι θέμα λίγων μηνών.
Η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA, δηλαδή των ηλεκτρονικών βιβλίων (από 1/10 για επιχειρήσεις από ένα όριο τζίρου και άνω και από 1/11 για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις) οδηγεί στην κατάργηση αυτής της διαδικασίας, αφού όλα τα δεδομένα των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο αυτόματα.
Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έθεσαν στόχο, όλες οι επιχειρήσεις να διαβιβάσουν τα δεδομένα των εσόδων τους για το 2021, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.
Στόχος του υπουργείου και της ΑΑΔΕ είναι να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από μια γραφειοκρατική διαδικασία, που οδηγεί λογιστές στο να ζητούν παρατάσεις προκειμένου να μην επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
Μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους είναι εγγεγραμμένες και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο myDATA, 85 εκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους, άμεσα και εύκολα, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την εφαρμογή timologio που εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ. Ηδη έχουν εγγραφεί πάνω από 5.000 επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς, 240.000 επιχειρήσεις, δηλ. σχεδόν 1 στις 2 από αυτές που διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς, έχουν ήδη διασυνδεθεί με το σύστημα.


Latest News

Μαζί η έκδοση κύριων, επικουρικών και εφάπαξ από το 2024
Αυτόματη εκκαθάριση ασφαλισμένων στο Δημόσιο και διαδικασίες fast track για έκδοση επικουρικών και εφάπαξ με ελάχιστο όριο τη 15ετία, ακόμα και στη διαδοχική ασφάλιση

Πότε μειώνονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών
Τι θα γίνει με το υπόλοιπο της περιόδου 2019 - 2023

Γεωργιάδης: Πώς θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παρατείνονται έως τις 4/10
Η παράταση δίνεται εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους

Γεωργιάδης: Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2024
Τι είπε ο υπουργός Εργασίας για το «brain gain» και τους ψηφιακούς νομάδες

Πότε λήγουν οι αιτήσεις στις ΕΠΑΣ Μαθητείας για ειδικότητες τουρισμού - φιλοξενίας
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης - Η διαδικασία βήμα βήμα

Ασανσέρ οι εκκρεμείς συντάξεις – Ποιοι πάνε πιο γρήγορα και ποιοι πιο αργά στο ταμείο
Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Γρηγορότερα αλλά... λιγότερο εφάπαξ - Τι αλλάζει στις συντάξεις
Αναλυτικά η διαδικασία για την ηλεκτρονική αίτηση μέσω του e-ΕΦΚΑ

Η ακτινογραφία των οφειλών - Ποιοι και πόσα χρωστάνε στο Δημόσιο
Απλήρωτους φόρους, τέλη και πρόστιμα έχουν αφήσει οι φορολογούμενοι

Κάθε ενδεχόμενο για αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποκλείει η κυβέρνηση
«Μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών»