Η χώρα θα πορευτεί για ένα χρονικό διάστημα αμέσως μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία θα συνυπάρχουν με τον αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (αύξηση ΑΕΠ).

Την πρόβλεψη αυτή έχει κάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην έκθεσή του για την οικονομία και τη απασχόληση, μιλώντας για μια  «απορυθμισμένη και εύθραυστη αγορά εργασίας» και για «περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας» (Ο.Τ. 07.07.2021).

Η ιδιόμορφη αυτή περίοδος είναι ήδη εδώ. Η επίσημη στατιστική υπηρεσία κατέγραψε αύξηση 16,2% στο ΑΕΠ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αντίστοιχη αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας. Η επίσημη ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός, ότι παραμένει σε ισχύ το προστατευτικό μέτρο της αναστολής των συμβάσεων για ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία – την περίοδο που το ΑΕΠ αυξανόταν αλματωδώς – η ανεργία ήταν στο 17% τον Απρίλιο (από 15,9% τον ίδιο μήνα του 2020), στο 15,9% τον Μάιο (από 16,8%) και στο 15% το Ιούνιο (από 17,8%).

Η εικόνα αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Την περιέγραφε πριν λίγο καιρό το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ διατυπώνοντας φόβους για την εξέλιξη των στοιχείων της αγοράς όταν θα εξέλιπε ο «παραμορφωτικός φακός» των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Οι διαπιστώσεις του Ινστιτούτου μιλούσαν για υψηλό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μετά την  άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και  γι’ αυτό πρότεινε ότι θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης.

Η αγορά εργασίας σημειώνει το ΙΝΕ έχει περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ η απασχόληση παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα διαπιστώνει τα εξής:

·        Υψηλό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μετά την  άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό  θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης.

·        Περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

·        Μεγάλη απόκλιση της απασχόλησης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Η Ελλάδα παρουσίαζε ήδη πριν την πανδημική κρίση μια τάση μεγαλύτερης βελτίωσης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά η απόκλιση μεταξύ των μεγεθών παραμένει πολύ μεγάλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων