Κινεζική start-up λανσάρει το όχημα «Robovan» για αυτόνομες παραδόσεις

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της WeRide, της αυτοκινητοβιομηχανίας Jiangling Motors (JMC) και της εταιρείας παράδοσης ZTO Express, στοχεύει στην εμπορευματοποίηση και την μαζική παραγωγή του «Robovan»

Κινεζική start-up λανσάρει το όχημα «Robovan» για αυτόνομες παραδόσεις

Η κινεζική start-up εταιρεία συστημάτων αυτόνομης οδήγησης WeRide συνεργάστηκε με κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία και εταιρεία παράδοσης για να λανσάρει ένα αυτόνομο βαν.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της WeRide, της αυτοκινητοβιομηχανίας Jiangling Motors (JMC) και της εταιρείας παράδοσης ZTO Express, στοχεύει στη μαζική παραγωγή του «Robovan» ειδικά για τον τομέα της αστικής εφοδιαστικής.

Η WeRide που υποστηρίζεται από τη Nissan κατασκευάζει αυτόνομα συστήματα οδήγησης για διάφορα οχήματα. Από το 2019, δοκιμάζει τα ρομποταξί, ή αυτόνομα ταξί, στους δρόμους του Γκουανγκζού της Κίνας, όπου έχει την έδρα της. Η εταιρεία άνοιξε την υπηρεσία της για το κοινό πέρυσι, αλλά σε περιορισμένες περιοχές της πόλης.

Η εταιρεία έχει επίσης δοκιμάσει ένα αυτοκινούμενο λεωφορείο το οποίο ονομάζει Robobus. Οι δοκιμές αυτών των οχημάτων τη βοήθησαν να αναπτύξει το Robovan.

«Διαπιστώνουμε ότι το όριο μεταξύ επιβατικών οχημάτων και αστικών οχημάτων εφοδιαστικής εξαφανίζεται», δήλωσε ο Τόνι Χαν, Διευθύνων Σύμβουλος της WeRide, στο CNBC. «Είναι ένα όχημα αυτόνομης οδήγησης. Εάν προσθέστε ένα κάθισμα, μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοκίνητο robotaxi. Αν βάλετε μια καμπίνα, μετατρέπεται πραγματικά σε ένα αυτοκίνητο logistics ».

«Αυτές οι δύο εφαρμογές [robotaxi και logistics] μπορούν να μοιράζονται μια τεχνολογία και οι δύο μπορεί να παράγουν δυνητικά σημαντικό ποσό εσόδων και κερδών. Γιατί να μην κάνουμε και τα δύο;» είπε εμφατικά ο Χαν.

Η WeRide θα παρέχει το αυτόνομο σύστημα οδήγησης για το Robovan, η JMC θα χειρίζεται την κατασκευή, ενώ η ZTO θα αναπτύξει τα οχήματα για τις λειτουργίες logistics.

Εκτιμήσεις για «χιλιάδες οχήματα»

Ο Χαν είπε ότι η εταιρεία πιθανότατα θα επλέξει δύο ή τρεις τοποθεσίες για να κάνει δοκιμές με το Robovan και να βελτιώσει την απόδοση του οχήματος. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα πιλοτικά έργα, το Robovan μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Ο Χαν ωστόσο αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά είπε ότι αναμένει «δεκάδες χιλιάδες» οχήματα να αναπτυχθούν στο μέλλον.

Η WeRide είναι μια από τις start-up επιχειρήσεις της Κίνας, αξίας περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανταγωνίζεται με εταιρείες όπως οι Baidu και Pony.ai. Έχει επεκταθεί ραγδαία και νωρίτερα φέτος εξαγόρασε μια εταιρεία αυτόνομων φορτηγών που ονομάζεται MoonX.AI. Η MoonX είχε ήδη συνεργασία με την ZTO Express πριν από την εξαγορά.

OT Originals

Περισσότερα από Tεχνητή νοημοσύνη

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο