Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ υπέγραψαν σήμερα ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Κροατία, το οποίο περιγράφει τα πρακτικά βήματα που θα επιτρέψουν στη χώρα να ξεκινήσει την παραγωγή κερμάτων ευρώ όταν λάβει το πράσινο φως για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.

Το Μνημόνιο Υπογράφηκε από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβκις, τον Επίτροπο Οικονομικών Τζεντιλόνι , τον Πρόεδρο του Eurogroup Π. Ντόναχιου και τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας Μπόρος Βούιτσιτς σε μια τελετή που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Το μνημόνιο επιτρέπει στην Κροατία, με τη βοήθεια της Επιτροπής και των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες πριν και μέχρι την πραγματική κοπή κερμάτων ευρώ.

Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την επιλογή από την Κροατία των σχεδίων της εθνικής πλευράς των κερμάτων ευρώ σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, την απόκτηση και παραγωγή εργαλείων κοπής και δοκιμών νομισμάτων και ρυθμίσεις για τη διανομή κερμάτων ευρώ και την απόσυρση του κροατικού κούνα κατά τη μετάβαση.

Η Κροατία δεν είναι ακόμη μέλος της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, το κούνα αποτελεί μέρος του μηχανισμού συναλλαγματικής ισοτιμίας (ΜΣΙ ΙΙ) από τις 10 Ιουλίου 2020.

Η υπογραφή αυτού του μνημονίου συμφωνίας είναι ένα από τα συνήθη προπαρασκευαστικά βήματα όταν ένα κράτος μέλος εκτός ζώνης ευρώ προτίθεται να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Λόγω της πολυπλοκότητας των καθηκόντων που συνδέονται με την παραγωγή κερμάτων ευρώ, τα κράτη μέλη που προτίθενται να ενταχθούν πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται πολύ πριν από την τελική απόφαση.

Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας επιτρέπει στην Κροατία να λάβει την απαραίτητη τεχνική τεκμηρίωση για την κοπή δοκιμαστικών κερμάτων ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση της τεχνικής καταλληλότητας των μελλοντικών κερμάτων ευρώ για μηχανές πώλησης και επεξεργασίας νομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή