Αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με το 2020 θα καταγράψει το 2021 η Ελλάδα από την κρουαζιέρα και θα φτάσουν στα επίπεδα του 50-60% του 2019 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Γιώργο Κουμπενά.

Όπως εξηγεί στον ot.gr ο κ. Κουμπενάς, η χώρα μας κινήθηκε ταχύτερα και πιο μεθοδικά συγκριτικά με άλλα κράτη στο άνοιγμα της κρουαζιέρας καθώς αυξήθηκε ο αριθμός πλοίων και εταιρειών που πραγματοποιούν φέτος από-επιβίβαση (homeporting) στα ελληνικά λιμάνια.

Για πρώτη φορά, τονίζει,  μετά τη δεκαετία του ‘80 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στα ελληνικά λιμάνια τόσο μεγάλο αριθμό πλοίων που χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως homeporting και η χώρα μας να βρεθεί στο επίκεντρο του κλάδου παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά τα έσοδα για την εθνική οικονομία καθώς το οικονομικό αποτύπωμα πλοίων και επιβατών που πραγματοποιούν homeporting είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προσεγγίσεις transit (δηλαδή τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια).

Η θετική αυτή πορεία ωστόσο, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών αλλά και των εξελίξεων με τις μεταλλάξεις. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένουμε, εκτιμά,  υψηλούς οικονομικούς δείκτες, όμοιους με το 2019 στη διάρκεια του οποίου είχαν σημειωθεί εξαιρετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και πιο ειδικά στην κρουαζιέρα, στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Θεωρούμε ωστόσο ότι η αύξηση homeporting σε συνάρτηση με τις πολλαπλές προσεγγίσεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια θα φέρει ως αποτέλεσμα αύξηση εσόδων που θα φτάσει στο 50-60% του 2019. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που θα εξισορροπηθούν οι απώλειες των προηγούμενων 2 χαμένων ετών και φυσικά προσβλέπουμε και σε ολική ανάκαμψη του κλάδου από το 2023 και έπειτα, καταλήγει ο κ. Κουμπενάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία