Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ όρισε τον επιχειρηματία Αζίζ Αχανούχ να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης αφού το φιλελεύθερο κόμμα του RNI συνέτριψε το ιστορικό κόμμα των ισλαμιστών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο βασιλιάς διόρισε τον Αχανούχ «αρχηγό της κυβέρνησης και του ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», μετά τις εκλογές της Τετάρτης, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι την Παρασκευή.

Το RNI κέρδισε 102 από τις 395 έδρες του κοινοβουλίου, κατατροπώνοντας τους μετριοπαθείς ισλαμιστές του PJD, οι οποίοι ηγούνταν κυβερνητικού συνασπισμού επί μια δεκαετία, αλλά τώρα απέσπασαν μόλις 13 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Αχανούχ χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως «νίκη της δημοκρατίας».

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας – που έχει προσωπική περιουσία αξίας 2 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes – ηγείται του RNI από το 2016.

Το κόμμα του θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στο παλάτι και συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού τα τελευταία 23 χρόνια, εκτός από μια σύντομη περίοδο μεταξύ 2012 και 2013.

Μετά τη νίκη του, ο Aχανούχ δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών του Μαρόκου, όπου οι παγιωμένες κοινωνικές ανισότητες έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία.

«Η κύρια δέσμευση του κόμματος είναι να εργαστεί σοβαρά, εφόσον απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους, να επιτύχουμε τις προσδοκίες τους και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους τους», είπε.

Αύξηση φτώχειας

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,1 % το 2020 και το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε στο 11,7 % κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με ανακοινώσεις του μαροκινού ινστιτούτου στατιστικών τον περασμένο Απρίλιο.

Μια πρόσφατη αναθεώρηση του εκλογικού νόμου οδήγησε στις κάλπες 18 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι οποίοι ψήφισαν τόσο για κοινοβούλιο όσο και για τοπικούς εκπροσώπους την ίδια ημέρα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής.

Ωστόσο συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο από το 43% στις εκλογές του 2016.

Το κόμμα του Αχανούχ ήρθε επίσης πρώτο στις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας 9.995 από τις 31.503 έδρες, και στις περιφερειακές εκλογές κατέλαβε τις 196 από τις 678 θέσεις.

Ο Αχανούχ δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη συνταγματική μοναρχία του Μαρόκου, η νέα διοίκηση πρέπει να λάβει την έγκριση από τον βασιλιά, ο οποίος διατηρεί τα δικαιώματα αρνησικυρίας.

Ο Αχανούχ πιθανότατα θα συγκυβερνήσει με το PAM – που ιδρύθηκε από έναν ισχυρό σύμβουλο του βασιλιά- το οποίο βγήκε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές με 86 έδρες, καθώς και το συντηρητικό κόμμα Istiqlal, το οποίο έλαβε 81 έδρες.

Ωστόσο, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δεν αναμένεται να περιλαμβάνει το PJD, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη «φυσική» του θέση ως αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα