Ο Χρίστος Νικολούδης, διευθύνων σύμβουλος Mantis Innovation και δημιουργός της πλατφόρμας Elevate Greece, και ο Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Sammy, βρέθηκαν στο περίπτερο του ΟΤ και μίλησαν για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Νικολούδης, προερχόμενος από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με τη συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης δημιούργησε την πλατφόρμα Elevate Greece η οποία στην ουσία είναι ένα αρχείο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων.

Έως σήμερα στο Elevate Greece έχουν υποβληθεί 3.500 αιτήσεις εταιρειών, εκ των οποίων, έχουν εγκριθεί 451. Αναφερόμενος στη λειτουργία του Elevate Greece, ο κ. Νικολούδης είπε ότι ουσιαστικά αναλαμβάνει την χαρτογράφηση του συστήματος των start-ups και σαν δεύτερο ρόλο έχει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Στο ερώτημα πού βρίσκεται σήμερα το οικοσύστημα των start-ups, μετά από δέκα χρόνια, ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του για τη διαχείριση εργασιών (όπως οι θέσεις ελλιμενισμού) σε λιμάνια και μαρίνες.

Αναφερόμενος γενικά στον τρόπο λειτουργίας των start-ups ο Χρίστος Νικολούδης είπε ότι το 80% των επιχειρήσεων αυτών κλείνουν. Από το υπόλοιπο 20%, το 80% καταλήγει να γίνει μία μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό κάνει το scale up, δηλαδή το μεγάλο άλμα όπου επεκτείνεται γεωγραφικά και σε χρήστες. Εκεί πλέον τα έσοδα δεν έρχονται από τους χρήστες της υπηρεσίας/ εφαρμογής αλλά από την επιχειρηματική αξία. «Οι νεοφυείς εταιρείες στοχεύουν σε κεφάλαια υψηλού επενδυτικού ρίσκου», παραδέχθηκε ο κ. Νικολούδης.

Από την πλευρά του ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι η δική του εταιρεία, λόγω υπόβαθρου R&D, μετασχηματίστηκε ώστε να υποστηρίξει την εμπορική διείσδυση, ενώ σημείωσε ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει.

Στο ερώτημα «γιατί αποτιμήσεις μιλάμε», οι δύο εκπρόσωποι του κόσμου των start-ups σημείωσαν ότι υπήρξε εξαγορά ύψους 360 εκατομμυρίων, ενώ μια άλλη αποτίμηση έφτασε και στα 700 εκατ.

Για τα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν με το ελληνικό Δημόσιο, παραδέχθηκαν ότι έως το 2017 κάποιος χρειαζόταν καμιά δεκαριά υπογραφές και να αφιερώσει ώρες σε διάφορες υπηρεσίες ενώ σήμερα μέσω gov.gr όλα γίνονται άμεσα και ψηφιακά. Αισθανόμαστε ότι είναι πολύ θετικό το κλίμα, κατέληξαν.

Τέλος, αναφέρθηκαν στη διάσταση του Δημοσίου σαν πελάτης, όπου υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ομογενοποιηθούν οι ανάγκες ενώ υπάρχει και ένα ζήτημα στρατηγικής στη στόχευση των δημόσιων οργανισμών. Σημείωσαν, επίσης ότι γενικά σαν χώρα είμαστε πολύ χαμηλά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον, αλλά οι start-up είναι εταιρείες που «βγαίνουν και διεκδικούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups