Από την 1η Οκτωβρίου 2021, οι γονείς που σχεδιάζουν να γράψουν στα παιδιά τους την ακίνητη περιουσία τους δεν θα πληρώσουν στην Εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα μεταβιβάσουν δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικό δάνειο μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δουν το ποσό της ενίσχυσης να «κουρεύεται» έως και 75%. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα εξακολουθούν να βλέπουν και το 2022 αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο και το 2022 κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης ενώ όσοι χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου στην περίπτωση που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Παράλληλα, η φορολοταρία αλλάζει και θα μοιράζει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Τα Χριστούγεννα θα γίνεται τζακ ποτ και η φορολοταρία θα μοιράζει 100.000 ευρώ στους τυχερούς φορολογούμενους.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες ένα πακέτο 15 φοροελαφρύνσεων για το 2021 και 2022 που αγγίζουν σχεδόν όλους τους φορολογούμενους. Για την εισφορά αλληλεγγύης επανέλαβε ότι θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα ενώ για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέφερε πως «θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία”. Όπως είπε «στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο» είπε για να προσθέσει ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» ενώ για το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακα όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο

Το φορολογικό πακέτο που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ περιλαμβάνει:

1. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών – δωρεών

Η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού δίνει βαθιά ανάσα στους γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία στα παιδιά τους. Για παράδειγμα ο πατέρας που μεταβιβάζει σήμερα στην άγαμη κόρη του ένα διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία η αξία του οποίου ανέρχεται σε 300.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο γονικής παροχής 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη. Στην περίπτωση που το παιδί αποκτά με γονική παροχή ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 600.000 ευρώ με γονική παροχή, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος αυτός μηδενίζεται. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

2. Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Με το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το επόμενο έτος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρύνονται με λιγότερο φόρο.

3. Επιχειρήσεις: Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή

Κουρεύεται έως και το 75% το κρατικό δάνειο όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:

– To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% των ποσών που έχουν λάβει

– Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3%

– Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Επίσης ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

5. ΦΠΑ

Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

6. Γυμναστήρια – σχολές χορού

Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

7. Συνδρομητική τηλεόραση

Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

8. Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στις αποδείξεις που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Διπλά θα μετράνε οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

9. Φορολοταρία

Αναμορφώνεται η φορολοταρία η οποία σήμερα μοιράζει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται:

– Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

– Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

– Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

10. Πράσινη οικονομία και ψηφιοποίηση

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

11. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

12. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.

13. Νέος ΕΝΦΙΑ

Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση προχωρά στην μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.

14. ΦΠΑ ζωικής παραγωγής

Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

15. Επίδομα θέρμανσης

Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax